Radije izbjegavajte hemikalije

Rizik od raka dojke raste uz često farbanje i ravnanje kose

Lifestyle05.12.19, 19:34h

Rizik od raka dojke raste uz često farbanje i ravnanje kose
Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerovatnoću da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili, pokazalo je istraživanje

 

 

Korištenje trajne boje za kosu ili sredstava za ravnanje kose povećava rizik od raka dojke, pokazuje istraživanje. Voditeljica istraživanja dr. Alexandra White izjavila je da istraživači već duže vrijeme proučavaju povezanost bojanja kose i raka, ali rezultati su neusklađeni.

 

Istraživači ipak upozoravaju da bi ljudi trebali smanjiti upotrebu ovakih agresivnih proizvoda, pogotovo česti potrošači jer su u većoj opasnosti.

 

Nacionalni institut za zdravstvo u SAD-u analizirao je njegu kose kod 46.709 žena i pratio ih decebnijama.  Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerovatnoću da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili. Taj postotak narastao je na 60 posto među Afroamerikankama koje su se farbale najmanje svakih osam sedmica.

 

Ali, rizik za rak dojke bio je mali ili nikakav kod polutrajne ili privremene boje za kosu.

 

- Iako je prerano dati čvrstu preporuku, izbjegavanje ovih hemikalija mogla bi biti još jedna stvar koju žene mogu učiniti kako bi smanjile rizik od raka dojke - rekao je dr. Dale Sandler.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!