foto/ svi spominju samo jednu riječ

Žigosane noge, spržene potkoljenice, rane: Ekskluzivne fotografije iz pakla Krajine, migranti bauljaju kao zombiji...

Hronika03.12.19, 10:01h

Žigosane noge, spržene potkoljenice, rane: Ekskluzivne fotografije iz pakla Krajine, migranti bauljaju kao zombiji...
Iz Pakistana je, tek su mu 22 godine, i potpuno je slomljen. U Bosnu je došao davno, još prije osamnaest mjeseci, i od tada neuspješno pokušava prijeći preko Hrvatske i Slovenije u neku od zemalja Europske unije koja će ga primiti

 

Izvor: Jutarnji.hr

 


Hrvatski policajac mi je na rastanku jasno pokazao što me čeka ako ponovo krenem tim putem - slika moje dva puta žigosane noge na displeju telefona, potkoljenice spržene na istom mjestu kao i prošli put”, od kraja ove bolne epizode počinje svoju priču Faiz. Faizu, ovo ćemo ime koristite za potrebe teksta, a pravi identitet je poznat redakciji Jutarnjeg, je to bio 25. neuspješni pokušaj da se domogne boljeg sutra; svaki put bi bio uhvaćen i hrvatska bi ga policija u kombiju istovarila na granici s Bosnom. Sada sjedi u migrantskom kampu Bira pored Bihaća i polako, do u sitne detalje, priča svoju strašnu priču. Strašnu za slušati i još težu za prepričati.


Iz Pakistana je, tek su mu 22 godine, i potpuno je slomljen. U Bosnu je došao davno, još prije osamnaest mjeseci, i od tada neuspješno pokušava prijeći preko Hrvatske i Slovenije u neku od zemalja Europske unije koja će ga primiti, a ne istovariti natrag u tamni vilajet, u blato kod Velike Kladuše. Po profesiji je kuhar, a specijalnost mu je kineska brza hrana.


 
“Početkom rujna sam pokušao prijeći preko Hrvatske, ali su me brzo uhvatili. Mene i manju grupu migranata iz raznih zemalja. Odveli su me”, kaže Faiz, “s još šestoricom u policijsku stanicu prema Zagrebu”. I tu počinje zastrašujući dio njegove svakako užasne priče. Priča je polako i koncizno, gledajući u pod ili u stranu. Tek ponekad, kad ga strašno zaboli, digne pogled i zastane, kao da čeka moju reakciju - piše Damir Šagolj za ovaj hrvatski medij.


“U prostoriji u koju su me smjestili već su bila četvorica ranije uhvaćenih Afganistanaca, s ranama na nogama”, nastavlja mladi Pakistanac. “Nakon pola sata su me prvi put pretukli metalnim šipkama, a onda su mi četvorica u crnim uniformama prvo dali injekciju u koljeno, za koju sam mislio da je protiv bolova. Potom su mi užarenom metalnom šipkom spržili dio desne potkoljenice”. Još gore od toga ga je bolio, priča do u neprijatne tančine, bijeli prah kojim su mu posuli na ranu. “Dok su mene mučili, drugi migrant je gledao”, Faiz objašnjava da su bili podijeljeni u parove, dok jednog maltretiraju, drugi mora gledati.

 

Ostatak priloga kao i potresne fotografije pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još