oglasili se nakon slučaja severine i milana popovića

Općinski građanski sud u Zagrebu: Ne otimamo niti dodjeljujemo djecu, odluka suda preispituje se u žalbenom postupku, a ne na ulici

Hronika02.12.19, 19:52h

Općinski građanski sud u Zagrebu: Ne otimamo niti dodjeljujemo djecu, odluka suda preispituje se u žalbenom postupku, a ne na ulici
Ime sutkinje Tee Golub posljednjih nekoliko dana često se spominjalo zbog privremene mjere koju je donijela u postupku u kojem se Severina Kojić i Milan Popović bore za skrbništvo nad sedmogodišnjim sinom

 


Općinski građanski sud u Zagrebu oglasio se priopćenjem vezano za sutkinju Teu Golub koja je donijela privremenu mjeru u slučaju skrbništva s nad sinom Severine Kojić i Milana Popovića.

 

Ime sutkinje Tee Golub posljednjih nekoliko dana često se spominjalo zbog privremene mjere koju je donijela u postupku u kojem se Severina Kojić i Milan Popović bore za skrbništvo nad sedmogodišnjim sinom. Nakon što je privremenom mjerom odlučeno kako će dječak živjeti s ocem, a s majkom provoditi određeno vrijeme u tjednu i svaki drugi vikend u periodu od subote u 10 sati do nedjelje u 20 sati, Severina nije skrivala koliko je nezadovoljna ovom presudom. Općinski građanski sud u Zagrebu danas se oglasio priopćenjem u kojem su naglasili sljedeće: 

 

- Medijski prostor je korišten kako bi se obezvrijedio i omalovažio rad sutkinje Tee Golub, vrijeđajući njezin sudački integritet, čak i na osobnoj razini, kojemu je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda, koji će odlučivati u žalbenom postupku. Stoga se ističe kako sudac odluku donosi prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija, … ), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka.

 

U nastavku ovog priopćenja kojeg prenosi Vecernji.ba objašnjavaju i kako se odluke poput ove donose te kakva procedura se prati.

 

- Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina. Sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta. Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju „oteo“dijete ili je dijete „dodijelio“ drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. - naglašavaju u priopćenju i dodaju:

 

- Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo. Iznošenje tvrdnji anonimnog „uglednog odvjetnika„ o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba. Medijska kampanja je trajala tijekom cijelog postupka, a intenzivirala se u vrijeme kada je predmet bio pred zaključenjem i donošenjem odluke, kako bi se na uređujuću sutkinju izvršio pritisak, a nastavkom medijske kampanje očito se želi utjecati na postupanje Županijskog suda.

 

Suci savjesno i odgovorno rade i radit će svoj posao, štitit će prava i interese djece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, neovisno je li to majka ili otac. Sud tako postupa i postupat će i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimjerenim pritiscima, šteteći na taj način prije svih, na žalost, vlastitoj djeci.

 

Općinski građanski sud u Zagrebu

Ogranak UHS Zagreb III

 

 

(Vecernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još