KOMENTAR DANA/NAKON „CARMINE BURANE“ U SKENDERIJI

Bravo maestro: Spektakularni umjetnički comeback Emira Nuhanovića u Sarajevo

Kultura01.12.19, 15:18h

Bravo maestro: Spektakularni umjetnički comeback Emira Nuhanovića u Sarajevo
Svoj umjetnički ali i menadžerski dar i znanje Emir Nuhanović iznova je dokazao spektakularnom izvedbom „Carmine Burane“ u Skenderiji. Na oduševljenje sarajevske publike koja je svojim masovnim dolaskom na ovaj događaj pokazala da joj upravo toga treba – velikih i visoko zahtjevnih umjetničkih događaja

 

Sarajevo je, 30 godina nakon čuvenog izvođenja u Narodnom pozorištu, imalo priliku ponovo gledati veliki baletsko-operni spektakl po čuvenom djelu Carla Orffa „Carmina Burana“ u izvedbi Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije i sa preko 200 učesnika iz ove zemlje, ali i  BiH, Turske, Portugala, Rusije, Srbije i Italije. Bio je to veliki muzičko-scenski spektakl dostojan svoje izvedbe u olimpijskom gradu i prostoru Skenderije, koja upravo ovih dana slavi 50 godina svog postojanja. Prepoznala je to i publika koja je u velikom broju pohodila ovu izvedbu čuvenog muzičkog djela.


Ipak, najzaslužnji za ovaj događaj je Emir Nuhanović, sarajevski maestro dirigent i nekadašnji direktor Sarajevske filharomonije. 


Upravo je ovaj umjetnik pokrenuo i producirao ovaj veliki kulturni dugođaju u BiH, a koji je samo tri dana ranije imao i svoju premijeru u Sjevernoj Makedoniji.

 

carmina-burana-jpg


Podsjećanja radi, Nuhanović je bio direktor Sarajevske filharmonije u periodu 1994 -2007. godine i to je period u kojem je ova filharomonija imala neke od svojih najzlatnijih momenata u čitavoj svojoj povijesti. 


Nedugo nakon toga bio je protjeran iz ove kuće, doživjevši javnu golgotu  i žestoke napade ovdašnje javnosti. Javnost je manje-više ostala uskraćena da sazna pravu istinu o svemu što se događalo i koliko su kritike na njegov račun bile opravdane.


Svoju karijeru nastavio je vani i radio velike projekte u Turskoj, poput opere „Hasanaginica“, kao i projekat „Remembering Srebenica“ i „Srebrenički Lamentos“, koji je izveden na pet kontinenata svijeta. U tom periodu radi svoje umjetničke projekte i u regiji, a u Sarajevu vodi Privatnu školu muzike i baleta „Amadeus“. Završio je art manadžment u SAD-u 2007. godine.


Osim svoje muzičko-umjetničke biografije, Nuhanović slovi kao vrhunski art menadžer u kulturi i umjetnosti. Taj dar i znanje mu ne mogu osporiti ni najveći neprijatelji, a ima ih puno oko sebe.


Nuhanović je ovaj dar i znanje iznova dokazao i spektakularnom izvedbom „Carmine Burane“ u Skenderiji.  Zato se može reći da je posljednji novembarski vikend u Sarajevu bio obilježen veliki umjetničkim comebackom Emira Nuhanovića u bosansku prijestolnicu.

 

carmina-burana-5-jpg


Na oduševljenje sarajevske publike koja je svojim masovnim dolaskom na ovaj događaj pokazala da joj upravo toga treba – velikih i spektakularnih visoko zahtjevnih umjetničkih događaja kakvo je nesporno bilo izvođenje „Carmine Burane“ u dvorani Skenderije.


Bravo, maestro!

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!