Nakon što je direktoru OSA-e BiH poništena diploma

Izvukao keca iz rukava: Osman Mehmedagić Osmica ima još jednu diplomu, ovaj put iz Travnika?!

Front29.11.19, 11:26h

Izvukao keca iz rukava: Osman Mehmedagić Osmica ima još jednu diplomu, ovaj put iz Travnika?!
Pitanje je zbog čega Pravni fakultet skriva odgovor od javnosti i ostavlja prostor za špekulacije?

 

I zvanično je poništena diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koju je dobio na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku RS-a, a Mehmedagić je pokrenuo sudski proces.

 

U jeku priče o poništenoj diplomi Novinska agencija Patria dobila je informacije kako direktor OSA-e ima još jednu diplomu koju je navodno stekao na Univerzitetu u Travniku, na Pravnom fakultetu.

 

U želji da provjere tačnost ovih navoda Patrijinih izvora, novinari su se obratili Pravnom fakultetu u Travniku te zatražili, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, odgovor na pitanje da li je i kada je Mehmedagić diplomirao, imajući u vidu interes javnosti u ovom slučaju, s obzirom da je Mehmedagić na čelu jedne od najznačajnijih državnih sigurnosnih agencija, a na čijem čelu ne može biti čovjek bez visoke spreme.

 

Odgovor smo dobili, ali koji se može dvojako iščitati.

 

„Zakon o slobodi pristupa informacijama se odnosi na javne organe i to samo ako je u slučaju javnog interesa koji mora biti obrazložen u zahtjevu. U skladu sa navedenim, Pravni fakultet zadržava pravo u okviru zakonskih i svojih podzakonskih akata koje će i da li će informacije javno objavljivati i dostavljati drugima. Nažalost u skladu sa prethodno navedenim ne možemo udovoljiti Vašem zahtjevu“, naveli su s Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

 

Pitanje je zbog čega Pravni fakultet skriva odgovor od javnosti i ostavlja prostor za špekulacije?

 

Veliko pitanje je i zbog čega Predsjedništvo BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nisu do sada reagirali kada znamo da je riječ o Agenciji koja prikuplja tajne podatke i raspolaže svim informacijama i obavještajnim podacima koji su prijetnja po sigurnost BiH.

 

Koja je tu odgovornost i članova Predsjedništva i Zvizdića koji su direktno odgovorni za imenovanje direktora OSA-e. Prema članu 9. Zakona o OSA-i predsjedavajući VM BiH snosi političku odgovornost za rad Agencije.

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još