FOTO/ Kolinda Grabar Kitarović u predizbornoj posjeti BiH

'Briga o Hrvatima u BiH ostaje važan dio moje državne politike... Mi imamo dvije domovine, ali smo jedna duša'

Front27.11.19, 18:11h

'Briga o Hrvatima u BiH ostaje važan dio moje državne politike... Mi imamo dvije domovine, ali smo jedna duša'
Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje"

 


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Mostaru kako će briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostati važan dio njene državne politike te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda i biranje vlastitih političkih predstavnika bez preglasavanja.

 

"Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine - Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jedna duša i jedan narod I zato neću stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada – a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda", rekla je Grabar Kitarović govoreći na svečanoj akademiji povodom prve obljetnice Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, čije je sjedište u BiH.

 

"Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike"

 

Pri tome je istaknula kako treba onemogućiti da Hrvatima u BiH ubuduće drugi brojniji narodi nameću političke predstavnike na izborima.

 

kolinda-grabar-kitarovic-dragan-covic

 

"Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće! Ja ću - uz Vašu pomoć – i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika", istaknula je.

 

Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje".

 

"Upravo zato potičem i hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak", dodala je.

 

Nahvalila udrugu prsten

 

Grabar-Kitarović je posebno istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

 

kolinda-grabar-kitarovic

Foto: Fena

 

U dosadašnjem 14-godišnjem radu udruga Prsten, koja okuplja 3.500 članova te 200 poduzetnika, izdvojila je 15 miliona kuna pomoći za institucije i bosanskohercegovačke Hrvate, a 3,5 miliona kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja.

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i kandidatkinja HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, kasnije popodne će posjetiti Skopaljsku Gračanicu kod Bugojna te Vitez, gdje će razgovarati s tamošnjim Hrvatima, lokalnim predstavnicima vlasti i svećenicima o položaju Hrvata.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još