UOČI IZVEDBE ČUVENE OPERE U SKENDERIJI

Ko su vrhunski operski umjetnici koji stižu Sarajevo: Oni su zvijezde muzičko scenskog spektakla 'Carmina Burana'

Kultura25.11.19, 18:27h

Ko su vrhunski operski umjetnici koji stižu Sarajevo: Oni su zvijezde muzičko scenskog spektakla 'Carmina Burana'
Glavne zvijezde čuvene opere "Carmina Burana" koja će biti izvedena pred sarajevskom publikom su solisti - Dean Stoev/ tenor, Nada Talevska/ sopran i Andrea Zaupa/ bariton

 

U subotu, 30. novembra, u dvorani „Mirza Delibašić“ u Skenderiji, pred sarajevskom publikom bit će izvedena veličanstvena „Carmina Burana“ ansambla Državne Opere i Baleta iz Republike Sjeverne Makedonije.

 

Organizatori ovog velikog muzičkog događaja su Fondacija za kulturu i obrazovanje „Amadeus" i maestro Emir Nuhanović, te direktor Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije, profesor Vasko Ristov. Najavljuje se muzičko-scenski spektakl uz učešće više od 200 umjetnika, orkestra, baleta, opernih i baletnih solista iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije, Srbije.


Realizacija i postavka čuvene opere okupila je izvrsne umjetnike - scenograf je Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje znameniti Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf je Elena Doncheva iz Sjeverna Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.


Uz goste Nacionalne Opere i Baleta Republike Sjeverne Makedonije nastupit će i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi, a sve pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića.

 

 

A glavne zvijezde čuvene opere "Carmina Burana" su solisti - Dean Stoev/ tenor, Nada Talevska/ sopran i Andrea Zaupa/ bariton.

 

U nastavku donosimo nekoliko biografskih podataka o ovim vrhunskim umjetnicima koji će se predstaviti pred sarajevskom publikom.

 

Dejan Stoev, tenor

 

dejan-stoev

 

Rođen je u Skoplju, gdje je i diplomirao te završio i postdiplomski studij na Muzičkoj akadeniji Skoplje.

 

Tokom studija nastupao je kao solista u naslovnoj ulozi u kantati "Catulli Carmina" Carla Orffa, koja je izvedena na Nimus festivalu u Nišu (Srbija). Potom slijedi uloga Nomčea u komičnoj operi Dimitrija Buzharovskog „Despina i gospodin Doks“, u kojoj je tada nastupio i Toše Proeski, a izvedena je u Beču.

 

Studira kod bugarskog tenora i pedagoga Nikole Nikolova, te sudjeluje na raznim majstorskim tečajevima i seminarima pjevanja. Njegov debi u makedonskoj nacionalnoj operi dolazi 1999. godine u ulozi Arlequina u Leoncavallou „Pagliacci“, a  nastavlja sa preko 30 različitih uloga na sceni Nacionalne opere i baleta u Skoplju.

 

Na njegovom repertoaru, između ostalih, nalaze se uloge grofa Almaviva u "Seviljskom berberinu", Beppe u "Riti", Sempronija u "Ljekarniku", Labuda u operi "Carmina Burana", grofa Bonija u "Kneginji čardaša", Camille u „Veseloj udovici“, Borsa u operi „Rigoletto “, Le Remendado u „Carmen" i brojne druge.

 

Nada Talevska, sopran

 

nade-talevska

 

Iako je vrlo mada operna umjetnica, Nada Talevska već je uveliko dio operne scene u Sjevernoj Makedoniji. Sa izrazitim vokalnim i scenskim izrazom, ona se polako, ali sigurno nameće kao jedna od najperspektivnijih opernih solistica.

 

Talevska je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Skoplju, u klasi profesorice Marije Muratovske – Naumovski. također je još za vrijeme studija imala brojne nastupe te sudjelovala na seminarima i takmičenjima na kojima je dobijala nagrade i priznanja.

 

Kao studentica nastupala je u operama “Carmina Burana” i “Aida”, a 2009. godinu bilježi prvu glavnu ulogu kao Kraljica noći u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”. Godine 2011. debitovala je kao solistica u makedonskoj izvedbi “Carmine Burane” te kao Gilda u Verdijevoj operi „Rigoletto“.

 

Godina 2012. je posebno značajna u profesionalnoj karijeri Nade Taleske po njenom debiju u naslovnoj ulozi Lucije u operi Donizettijevoj “Lucia di Lammermoor”.

 

Andrea Zaupa, bariton

 

andrea-zaupa

 

Vrhunski italijanski operski pjevač, dobitnik brojnih nagrada, u svojoj karijeri zabilježio je na desetine velikih operskih nastupa, naslovnih uloga i koncerata. Solističke nastupe imao je u Parizu, Beču, Moskvi, Sankt Peterburgu, Njujorku, Pekingu, Alžiru…

 

Iza njega su brojne operske uloge, između ostalih tumačio je naslovnu ulogu Giannija Schicchija u Velikom kazalištu Jiangsu u Nainjingu, don Giovannija u Teatru Caporali di Panicale, naslovnu ulogu Don Pasqualea, kao i Dulcamara i Schaunard u Teatru Comunale di Bologna. Bio je i Conte Robinson/ Il Matrimonio i Segreto u Teatro Comunale di Ferrara, Teatro Alighieri di Ravenna i Teatro Comunale di Treviso.

 

Pjevao je Taddeo / L'Italiana u Alžiru u Teatro Comunale di Piacenza, Teatro Pavarotti di Modena i Teatro Olimpico di Vicenza; zatim Rambaldo / La Rondine u Teatru Comunale Bologna i Muftì i dr.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!