P(R)OZIVA SE I TUŽILAŠTVO

Napadi na Sabinu Ćudić: Ima li pravo da štiti izvor - od koga je dobila fotografije? Ko je krucijalni svjedok ove afere?!

Front24.11.19, 11:56h

Napadi na Sabinu Ćudić: Ima li pravo da štiti izvor - od koga je dobila fotografije? Ko je krucijalni svjedok ove afere?!
Još uvijek nemamo odgovor na pitanje kako su se fotografije našle u rukama federalne zastupnice NS-a Sabine Ćudić i ko je autor. Odgovor na postavljeno pitanje Tužilaštvo treba potražiti kod zastupnice Ćudić. Ne zato što Ćudić treba da za bilo šta odgovara, već zbog činjenice da je autor fotografija krucijalni svjedok ove 'planetarne' afere

 

 

 

Dok je bh. javnost, a i šire, i dalje u šoku nakon objave fotografija iz Zavoda Pazarić, ima i onih koji su potegli pitanje ispravnosti odluke Sabine Ćudić da na ovakav način skrene pažnju na dešavanja u ovoj ustanovi, te da li iza svega stoje "skrivene namjere". U pitanje se dovodi i zaštita izvora, tj. ko je autor šokantnih fotografija i svjedok ovih događaja, te zašto je o tome ćutao.


U tekstu koji objavljuje portal Vijesti.ba navodi se da su stravične slike vezane djece iz Zavoda Paza otvorile brojna pitanja, a na veći broj tih pitanja stigli su i odgovori. Oglasili su se i roditelji djece, radnici Zavoda, nezadovoljni građani, politički akteri i na koncu Vlada FBiH sa konkretnim potezom. 


Premijer Novalić reagovao je smjenom nadležnih te smirio s pravom uznemirenu javnost. Međutim, sada treba doći do odgovornih. Sabina Ćudić zna svjedoke zločina.


Naime, još uvijek nemamo odgovor na pitanje kako su se fotografije našle u rukama federalne zastupnice NS-a Sabine Ćudić i ko je autor. Odgovor na postavljeno pitanje Tužilaštvo treba potražiti kod zastupnice Ćudić. Ne zato što Ćudić treba da za bilo šta odgovara, već zbog činjenice da je autor fotografija krucijalni svjedok ove 'planetarne' afere.


Nije tačna konstatacija zastupnice Ćudić izrečena u razgovoru za Aljazeeru da je njena "obaveza, prije svega, da zaštiti izvor" uz konstataciju da su "snimci apsolutno autentični", pišu Vijesti.ba.


Upravo suprotno, odbijanje otkrivanja izvora baca sumnju na cijelu priču, do te mjere da se možda radi o namjernom montiranju i produciranju afere. Urednik BBC-a Jeremie Bowen bio je jedan od glavnih svjedoka u procesu protiv herceg-bosanske šestorke. Zamislite da je šutio i štitio zločin, a on je na to kao novinar imao pravo. No nije, jer je odgovornost i osjećaj za širu društvenu zajednicu, te na koncu kažnjavanje zločinaca bilo najvažnije.


Sabina Ćudić bi zato konačno morala shvatiti da je puna saradnja sa tužilaštvom njena obaveza kao izabrane zastupnice. U suprotnom zločin iz Pazarića bi mogao proći nekažnjeno, a ceh platiti jučer smijenjeni za koje još uvijek ne možemo tvrditi da su i odgovorni.


Bez toga će Ćudićkin angažman, kao što u dijelu javnosti već jeste, biti pod velom sumnje i biti dovođen u vezu sa zloupotrebom tragedije ove djece u svrhu prikupljanja dnevnopolitičkih poena i obračuna sa političkim protivnicima, poručuje se u tekstu portala Vijesti.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još