OTVORENO PISMO JASMINA IMAMOVIĆA

Sprema se blokada Sarajeva, Tuzle, Zenice: Nastaće haos među građanima, svi će doživjeti sudbinu Bihaća!

Front20.11.19, 16:30h

Sprema se blokada Sarajeva, Tuzle, Zenice: Nastaće haos među građanima, svi će doživjeti sudbinu Bihaća!
Svi se slažemo oko toga da treba pomoći migrantima, ali ne na način da se time ugroze osnovna prava, slobode i sigurnost građana Bosne i Hercegovine - upozorava Jasmin Imamović u otvorenom pismu

 

 

Povodom migrantske krize i alarmantne situacije sa zbrinjavanjem migranata na prostoru Bosne i Hercegovine, te najava o otvaranju centara na području Tuzle, Sarajeva i Zenice, gradonačlenik Tuzle Jasmin Imamović uputio je otvoreno pismo premijeru TK Denijalu Tulumoviću i poslanicima Skupštine Tuzlanskog kantona, u kojem ih upozorava na razorne posljedice ovakve odluke.

 

Imamovićevo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:


Premijer TK Denijal Tulumović (SDA), bez obzira na jasnu i nedvosmislenu odluku Gradskog vijeća Tuzle, da ne želi gradnju migrantskog centra u Tuzli, usudio se predložiti da lokacija za migrantski centar bude u Bukinju. Ovaj put usred stambene i industrijske zone Tuzle, najveće industrijske zone u BiH, u kojem započinje gradnja Bloka 7, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini!


Može li Tulumović garantovati bezbjednost Termoelektrane Tuzla?


On je, po mom mišljenju, pokazao da migrantsku krizu želi iskoristi kao oružje kojim će nauditi građanima Tuzle.  Nije svjestan - ako destabilizira Tuzlu, time će destabilizirati Tuzlanski kanton i BiH. Ako ugrozi bezbjednost Bloka 7 u TE Tuzla, ugrozio je stabilnost i bezbjednost BiH. Mislim da je ovom izjavom pokazao da mu je važnije da naudi Tuzli, nego da sačuva stabilnost države i ipak pomogne migrantima. Tome se odlučno protivimo.


Osim toga, SDA premijer Tulumović je izjavio da „Vlada Tuzlanskog kantona ima želju da pomogne migrantima, ali je to posao lokalnih gradskih vlasti“. To nije istina! Po Zakonu o strancima, prema članu 3. nadležni su: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Granična policija BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH i OSTALI POLICIJSKI ORGANI U BiH. U OSTALE POLICIJSKE ORGANE U BiH, spada i MUP TK.


Premijer je izrekao veliku neistinu i pokušao odgovornost Vlade TK prebaciti na ovaj grad. Dakle, za nelegalan boravak stotinjak migranata na autobuskoj stanici, ODGOVORNI su državni organi, ali i ostali policijski organi u BiH, tj. MUP TK, pa prema tome i Vlada TK. A Vlada TK ne pruža u tome dovoljnu podršku policiji.


Očekujem od poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona da od ovakvog ponašanja SDA premijera Denijala Tulumovića, zaštite i Bosnu i Hercegovinu i građane Tuzle i migrante. Neka oni poslanici, koji ga podržavaju, dobro razmisle o tome koliku nepravdu takvom podrškom čine. Građani nisu glasali za uništenje, nego za razvoj Tuzle.

 
Zbog složenosti i ozbiljnosti migrantske krize, dužan sam navesti i slijedeće:


Migrantima treba pomoći, ali ne na štetu građana Bosne i Hercegovine. Veoma veliki broj migranata izlazi iz Grčke koja je članica Evropske unije. Masu migranata, oni koji se bave organizovanim ilegalnim krijumčarenjem migranata, provode kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, do Bosne i Hercegovine. Ovako masovne ilegalne prelaske granice BiH ne može da spriječi Državna granična služba.


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prema riječima ministra sigurnosti BiH, gospodina Mektića, ne dopušta Oružanim snagama BiH da pomognu Državnoj graničnoj službi, niti dopušta pripadnicima MUP-a Federacije BiH da pomognu u sprječavanju masovnog ilegalnog prelaska granice BiH. MUP RS dopušta migrantima da dođu do  prostora Federacije BiH i oni svakodnevno ulaze na prostor Tuzlanskog kantona, odakle odlaze u Bihać i Unsko-sanski kanton, Sarajevo i druga mjesta, koja nisu pod političkom kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića. Neki migranti se zadržavaju i u Tuzli.


Dakle, iz Grčke, zemlje Evropske unije, migranti dolaze samo u dio BiH, a zatim im Hrvatska, kao članica Evropske unije, štiteći svoje granice, ne dopušta da izađu iz Bosne i Hercegovine.


Mislim da Dodik migrantsku krizu koristi kao alat za destabilizaciju BiH. Bihać i još neki gradovi Unsko-sanskog kantona potpuno su blokirani. Ostalo je još da se, uz Mostar koji je odavno u političkoj krizi, ovakvom politikom blokiraju Sarajevo, Tuzla i Zenica, pa da Bosna i Hercegovina doživi potpunu blokadu života, rada i razvoja.


Nadu budi delegacija njemačkog Bundestaga, koja je kritikovala Dodikovu zabranu adekvatne zaštite državne granice BiH. Nadam se da će novoformirano Vijeće ministara bolje zaštititi granice i pokušati dogovoriti sa EU da dopuste jednom većem broju migranata da uđu u EU tj. da izađu iz Bosne i Hercegovine.


Građani Unsko-sanskog kantona više ne mogu trpjeti preveliki broj migranata. Danas se svaki građanin Bosne i Hercegovine i Tuzle, boji da ne doživi sudbinu građana Bihaća. Zato su zaključci svih gradova, kao i Kantona Sarajevo, skoro identični.

 
Svi se slažemo oko toga da treba pomoći migrantima, ali ne na način da se time ugroze osnovna prava, slobode i sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Nadležni državni organi treba da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujuću uz konsultacije sa nižim nivoima vlasti, moraju zatvoriti granice, moraju procesuirati krijumčare ljudima.


Smatram da je najbolje rješenje rasporediti migrante u više migrantskih centara kapaciteta do 200 ljudi, u oba entiteta i Distriktu, i to na nenaseljenim lokacijama, kako bi lokalno stanovništvo nastavilo normalan život, a migratima bila pružena odgovarajuća briga u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom.


Ponosan sam na svoje sugrađane koji pokazuju jedinstvo, jer samo naše tradicionalno jedinstvo, može sačuvati Tuzlu u ovim teškim vremenima - poručuje na krajui pisma gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još