oglasili se priopćenjem

HDZ BiH: Herceg Bosnu nije osudio Haaški sud, omogućila je opstanak Hrvata u BiH

Front18.11.19, 19:57h

HDZ BiH: Herceg Bosnu nije osudio Haaški sud, omogućila je opstanak Hrvata u BiH
Iz HDZ-a BiH napominju kako je povod za osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio, imeđu ostalog, i pad grada heroja – Vukovara. U tome vremenu, kako ističu, u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast te nije bilo pravne sigurnosti

 

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH oglasila se priopćenjem u kojem ističe kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH te da je predstavljala zajednički odgovor na napade i srpsku agresiju na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

 

Iz HDZ-a BiH napominju kako je povod za osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio, imeđu ostalog, i pad grada heroja – Vukovara. U tome vremenu, kako ističu, u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast te nije bilo pravne sigurnosti.

 

"Ne smije se zaboraviti da je JNA u međuvremenu rat donijela i u BiH te je 1. listopada iste godine sravnjeno hrvatsko selo Ravno, a tada su bošnjački dužnosnici u Sarajevu govorili kako to nije njihov rat", navode iz HDZ-a BiH.

 

Iz te stranke napominju kako Hrvati u tim trenutcima nisu tražili nikakvu etničku podjelu BiH.

 

"Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, a kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, predstavljala je hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, kako bi hrvatski narod mogao imati pravo na predstavljanje u političkom, gospodarskom, kulturnom smislu. Herceg Bosna sinonim je opstojnosti u BiH za vrijeme agresije, što očito nekima u BiH i nakon skoro tri desetljeća smeta. I danas se prozivaju pojedinci i danas se naziva zločinačkom tvorevinom"- navodi se u priopćenju.

 

Iz HDZ-a BiH poručuju kako Haaški sud nije osudio Herceg- Bosnu.

 

"Presuda Haaškog tribunala nije usmjerena protiv ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haaški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest dužnosnika, s čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog pothvata nikada nitko ne smije složiti", stoji u priopćenju.

 

Iz HDZ-a BiH pozvali su bošnjačke dužnosnike da pojasne javnosti znači li da je presuda Haaškog tribunala nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Armije RBiH Rasimu Deliću, također, presuda Republici BiH.

 

Također napominju kako Bošnjaci, dužnosnici svoje logore nazivaju sabirnim centrima, što je, smatraju u HDZ-u BiH, sramotno i neprihvatljivo izvrtanje činjenica i negiranje zločina nad Hrvatima.

 

Svaka obljetnica je, ocjenjuju iz te stranke, nanovo povod za neku vrstu obračuna s ratnim događanjima, činjenicama i politikama.

 

"Pozivamo bošnjačke dužnosnike da prestanemo svi u BiH 'ratovati prošlošću', krivim činjenicama iz povijesti. Zbog dobrobiti i napretka BiH važno je da se okrenemo budućnosti i gradimo nove vrijednosti u zajedničkoj nam domovini BiH", poručili su iz HDZ-a BiH.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još