foto i video/ na poprištu vodene katastrofe

Ne pamtim ovakvu plimu... Za nas u Veneciji ovo je katastrofa, od srijede je život stao...

Hronika18.11.19, 16:52h

Ne pamtim ovakvu plimu... Za nas u Veneciji ovo je katastrofa, od srijede je život stao...
Jedan je od rijetkih koji je u nedjelju ujutro otvoren, a vlasnica stojećki ispija kavu s unutarnje strane pola metra visoke željezne ograde na vratima koja sprječava prodiranje vode pa i gosti moraju preko nje preskakati da bi došli do šanka

 

Dobar dan, Gino”, pozdravlja starog prijatelja vlasnica kafića Marchini smještenog na trgu Campo San Luca u Veneciji - piše Jutarnji

 

Jedan je od rijetkih koji je u nedjelju ujutro otvoren, a vlasnica stojećki ispija kavu s unutarnje strane pola metra visoke željezne ograde na vratima koja sprječava prodiranje vode pa i gosti moraju preko nje preskakati da bi došli do šanka.


“Stvarno je hrabro od tebe reći da je današnji dan dobar”, odgovara joj Gino Foglita, 80-godišnjak koji je cijeli svoj život proveo u Veneciji. U gumenim čizmama korača kroz 30-ak centimetara duboku vodu koja je preplavila usku ulicu koja vodi do njegova dućana sa skupocjenim tkaninama smještenog nedaleko od stanice Rialto uz kanal Grande gdje su svi putnici morali izaći iz broda koji bi u normalnim uvjetima nastavio dalje do Trga svetog Marka.

 

 

Korupcija


“Ne pamtim ovoliku plimu. Ni 1966. kada je jedinu put u povijesti razina mora bila viša, nisu bile tolike štete. Za nas u Veneciji ovo je katastrofa. Od srijede je život stao. Ne rade supermarketi i nemamo gdje kupiti hranu. U mojem dućanu je voda bila 55 centimetara od poda i šteta je najmanje 100.000 eura. Osiguranje mi je neće pokriti. Nema mi druge nego zasukati rukave i krenuti od početka”, kaže nam gospodin Gino kojemu je Hrvatska jako draga jer u Vrsaru drži svoj brod o kojem priča sa smiješkom, da bi se za tren uozbiljio i zamolio nas da napišemo nešto jako važno što će reći: “Venecija postoji više od tisuću godine tijekom kojih smo dosta ratovali i većinom pobjeđivali, no rat protiv korumpiranih talijanskih političara smo definitivno izgubili. Na što li su potrošili milijarde eura kojima su trebali sagraditi branu od poplava? Lokalne vlasti tu ne mogu ništa jer o svemu odlučuje vlada u Rimu i zato bih jako volio da se Veneto odvoji od Italije i bude neovisna država kako bismo mogli sami odlučivati o svojoj sudbini”.

 

Ostatak priloga pronađite ovdje

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!