Na međunarodnoj konferenciji o krivičnom pravu

Papa Franjo političare koji govore protiv homoseksualaca uporedio s Hitlerom

Front15.11.19, 19:21h

Papa Franjo političare koji govore protiv homoseksualaca uporedio s Hitlerom
Papa Franjo nije imenovao nijednog političara ili zemlju kao metu svojih kritika

 

Papa Franjo rekao je u petak da ga političari koji istupaju protiv homoseksualaca, Roma i Židova podsjećaju na Hitlera.

 

- Nije slučajno što se povremeno događa ponovno oživljavanje simbola tipičnih za nacizam - rekao je Franjo u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o krivičnom pravu.

 

- I moram vam priznati da kada čujem govor nekog odgovornog za red i mir ili vladu, pomislim na govore Hitlera 1934., 1936. Uz progon Jevreja, Roma i ljudi sa homoseksualnim sklonostima, danas su ove akcije tipične i predstavljaju sjajan primjer "kulture mržnje" - rekao je on.

 

Tokom nacističkog režima 1933.-45. u Njemačkoj je ubijeno šest miliona Židova, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su poslani u logore za istrebljenje.

 

Papa Franjo nije imenovao nijednog političara ili zemlju kao metu svojih kritika, piše Reuters.

 

U Brazilu je predsjednik Jair Bolsonaro imao historiju homofobnih, rasističkih i seksističkih javnih istupa prije nego što je stupio na funkciju 1. januara. Jednom je rekao da bi radije imao mrtvog sina nego gay sina.

 

Sultan Hassanal Bolkiah iz Bruneja je u maju proširio moratorij na smrtnu kaznu kojim se zabranjuju homoseksualni odnosi.

 

Ujedinjene nacije upozorile su Bruneje da će kršiti ljudska prava primjenom islamskih zakona koji će dopustiti smrt kamenovanjem zbog preljube i homoseksualnosti.

 

Posljednjih sedmica papa Franjo također je osudio novi talas antisemitizma u Evropi.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još