senad šepić nakon zaključaka u nsrs

BiH je 'pojela' i veće od Dodika. Pojest će i njega i njegove puste snove o njenom nestanku

Front12.11.19, 08:17h

BiH je 'pojela' i veće od Dodika. Pojest će i njega i njegove puste snove o njenom nestanku
Pošto od bosanskohercegovačkih institucija (koje su upropastili vladajući lideri) ne očekujemo nikakvo ozbiljno djelovanje, pozivamo međunarodnu zajednicu, predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, dokazanim prijateljem naše zemlje, da onemogući jednostrane nasrtaje na međunarodni ugovor


Povodom usvajanja zaključaka vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, među kojima je i onaj koji se poziva na samoopredjeljenje i referendum, reagirao je Nezavisni blok.

 

Pošto od bosanskohercegovačkih institucija (koje su upropastili vladajući lideri) ne očekujemo nikakvo ozbiljno djelovanje, pozivamo međunarodnu zajednicu, predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, dokazanim prijateljem naše zemlje, da  onemogući jednostrane nasrtaje na međunarodni ugovor – Dejtonski sporazum i učini sve da zaštiti međunarodni subjektivitet i državnost Bosne i Hercegovine.


 
Jasno je da član 1. Ustava Bosne i Hercegovine kaže da ''Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama'', te da jedino ona ima državni kontinuitet i državotvornost a ne njeni entiteti. Također, svima je jasno da je Bosna zemlja sa hiljadugodišnjom historijom, a entititeti su nastali 1995. godine u Daytonu. Čak u Članu 3. Ustava BiH, u Stavu 5. navodi se da Bosna i Hercegovina može preuzeti nadležnosti u stvarima ''koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine''.


 
''Historija, pravo, međunarodni subjektivitet i kontinuitet su na strani Bosne i Hercegovine i to Dodik zna. Nažalost, oni koji verbalno vaze o državnosti ove zemlje, sve su uradili da od nje naprave privatne stranačke despotovine. Zbog toga, nažalost, Bosna i Hercegovina nema institucionalnu snagu da ovakve Dodikove pokušaje smjesti u ruke tužilaca i ostalih koji trebaju štititi ustavni poredak. Mi se moramo osloniti na naše saveznike, prije svih SAD. Očito je i to da Dodika već dugo instruira Moskva i zbog toga nema NATO puta, a i francuski predsjednik Macron otvorio je Rusiji vrata  Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, kao i dajući neodgovorne i lažne izjave o Bosni i Hercegovini kao tempiranoj bombi zbog povratka boraca sa stranih ratišta. Bosna i Hercegovina je prošla i kroz teže periode u historiji i 'pojela' je i veće od Dodika. Pojest će i njega i njegove puste snove o njenom nestanku'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još