Bolje izgleda u banci nego na nogama

Vrijedi pokušati, od sada je to moguće i u BiH: Kako da (u)štedite novac, a pri tom još i zaradite?!

Biznis Klub11.11.19, 13:42h

Vrijedi pokušati, od sada je to moguće i u BiH: Kako da (u)štedite novac, a pri tom još i zaradite?!
Štednja po viđenju daje Vam mogućnost da sami odaberete tempo kojim štedite i iznos koji mjesečno želite izdvajati za štednju... Ovaj tip računa nude i banke na našem tržištu, a mi smo testirali račun koji u svojoj ponudi ima njemačka banka - ProCredit Bank

 

 

 

Htjeli mi to priznati ili ne, svi smo podložni impulsivnoj kupovini. Bez problema bi smo potrošili novac na ono što nam nije neophodno kao što su nove cipele, sat ili neki komad odjeće. Nažalost, više vremena provodimo u zarađivanju novca, dok je vrijeme potrebno da isti novac potrošimo značajno manje.


No, ukoliko malo više vremena provedete u analizi svojih potrošačkih navika, iznenadit će te se koliko možete uštedjeti a da čak i ne razmišljate o tome. Da li su Vam zaista neophodne još jedne crne salonke i da li zaista morate baš svaki dan ručati u restoranu?


Umjesto toga, razmislite o reorganizaciji troškova i njihovoj upotrebi za ostvarenje nekih drugih ciljeva poput ljetovanja, kupovini automobila ili nekoj većoj investiciji. U svakom slučaju, naša preporuka je početi sa štednjom već danas, graditi naviku za štednju i kreirati ritam štednje.


Nakon što uđemo u ritam štednje, dolazi pitanje: Šta uraditi sa ušteđenim novcem? Koji štedni proizvod odabrati? Većina banaka nudi različite oblike štednje, te se klijenti često izgube u svim dodatnim informacijama koje su previše opširne.


Dva najčešća tipa štednje koje banke nude su „a vista“ štednja ili tzv. „štednja po viđenju“ i „oročena štednja“ ili „oročeni depozit“.

 

procredit-banka2


Štednja po viđenju je oblik štednje u kojem u svakom trenutku možete raspolagati sredstvima na Vašem računu. Prednosti štednje po viđenju ogledaju se u već pomenutom stalnom pristupu sredstvima što znači da sredstva sa šednog računa možete povući u svakom momentu bez da plaćate penale za to.


Štednja po viđenju daje Vam mogućnost da sami odaberete tempo kojim štedite i iznos koji mjesečno želite izdvajati za štednju. Svakako, ovu uslugu najbolje možete iskoristiti ukoliko štednju automatizujete. To znači da bi idealno rješenje bilo otvoriti ovaj tip štednog računa u banci koja daje mogućnost online bankarstva. Tako bi bili u stanju da redovno pratite i kontrolišete svoje mjesečne troškove, a za transakcije sa tekućeg na štedni račun ne bi morali ići u banku.


Ovaj tip računa nude i banke na našem tržištu, a mi smo testirali račun koji u svojoj ponudi ima njemačka banka, ProCredit Bank. Naime, tzv. FlexSave račun tip je „a vista“ štednog računa koji je uvezan sa tekućim računom, a možete mu pristupiti 24/7 putem internet ili mobilnog bankarstva. Ono što je objektivna prednost ovog tipa računa jeste da su svi transferi između FlexSave štednog računa i tekućeg računa istog klijenta potpuno besplatni.

 

procredit-banka

 
Kamatne stope na štednju po viđenju znatno su manje od kamatnih stopa na oročeni depozit, što je i logično obzirom da niste uslovljeni da sredstva na ovom tipu računa držite određeni period kao što je slučaj sa oročenom štednjom. No, ProCredit Bank na svoj FlexSave a vista račun daje odličnih 0,40%. Poređenja radi, prosjek tržišta kada su ovi računi u pitanju je 0,05%. Predlažemo Vam da, ukoliko ne koristite ovaj proizvod, a imate tekući račun u banci, razmislite o njegovom otvaranju.


Drugi tip štednje koji je pogodniji za „čuvanje“ većih iznosa u bankama i koji je pogodniji za klijente koji su ostvarili veće prihode od prodaje nekretnina, naslijedili novac i sl. je svakako oročeni depozit ili oročena štednja. Oročena štednja uglavnom podrazumijeva i odgovorniji odnos klijent - banka jer klijent pored prava stiče i određene obaveze.


Naime, klijent novac povjerava banci na određeni period - najčešće 12, 24 ili 36 mjeseci. Zauzvrat banka se obavezuje da klijentu isplaćuje dogovorenu kamatnu stopu za vrijeme trajanja oročenja. Uz oročenu štednju ostvarit ćete viši prinos na ušteđevinu.


Svakako, kada je riječ o oročenoj štednji, pažnju ne treba posvetiti samo visini kamatne stope nego i aspektu sigurnosti institucije kod koje se štedi tj. porijeklu kapitala, reputaciji, biznis modelu, poslovnoj misiji i viziji.


Na kraju, nadamo se da smo Vam donijeli prednosti i razlike između ova dva najčešća tipa štednje. Na koji način ćete štedjeti i koji je najbolji tip štednje za Vas, odlučit ćete sami.


Ono što je bitno jeste da krenete već danas jer ćete se već sutra možete iznenaditi koliko je štednja sigurnija i korisnija u banci nego na nogama.


 
Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!