Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Dodik laže i dezavuiše građane! Nisam za to da on ruši BiH, nemam vilu u Beogradu...

Front11.11.19, 10:52h

Dodik laže i dezavuiše građane! Nisam za to da on ruši BiH, nemam vilu u Beogradu...
Lažna je informacija da sam načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS, rekao je ministar sigurnosti BiH

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić optužio je član Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi, kako kaže, laži i dezavuiše građane tvrdnjama da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH nema plan kada je u pitanju migrantska kriza.

 

-Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH, jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje porodice sam vezao ovdje, nemam vile na Beogradu, Kipru, Beču..., kao neki političari i nemam gdje odavde i velika većina ljudi nema alternativu – ustvrdio je Mektić.

 

Kazao je da na svakoj sjednici Vijeća ministara imaju tačku dnevnog reda vezano za problem migracija, dok, navodi, Dodik nije predložio nijednu mjeru kako bi se spriječio ulaz migranata na istočnoj granici BiH.

 

-Nekoliko puta Predsjedništvo BiH je tražilo da dostave operativni plan upravljanja migranskom krizom i te izvode smo uputili Predsjedništvu i nijedna od tih mjera nije prošla. Imamo problema s Graničnom policijom BiH, nedostaje oko 500 policajaca i prva mjera je bila da se popuni nedostajući kadar. Ali, Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta nije odobrio proširenje budžeta za Graničnu policiju niti za ijednu marku za rješavanje problema migracija - ustvrdio je Mektić.

 

Problem je, kaže, i nedovoljna opremljenost Granične policije, u odnosu na susjedne zemlje.

 

Mektić podsjeća da je tražio i učešće vojske BiH, čiji pripadnici ne bi bili naoružani i bili bi potčinjenji Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

 

-Milorad Dodik nije dozvolio ni tu mjeru – rekao je Mektić i dodao da je Dodik protiv i angažovanja Fronteksa na bh. granici.

 

Ni treća njegova predložena mjera, zaprečavanja bh. granice žicom na pojedinim mjestima, nije prihvaćena, iako je, navodi, za to imao podršku stranih donatora.

 

Djelimično je, dodaje, prihvaćena mjera da policija pomaže Graničnoj policiji BiH, te su na tome trenutno angažovana 104 pripadnika MUPRS-a, jer vlast RS ne želi na svojoj teritoriji pripadnike drugih policija.

 

-Lažna je informacija da sam načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS – rekao je ministar sigurnosti BiH.

 

Dodika je optužio i da mu ne odgovara razmjena DNK podataka, baze registrovanih vozila te borbe protiv kriminala i korupcije.

 

-Ne da da se integrišemo u Evropu - ustvrdio je Mektić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!