Nakon Macronove 'tempirane bombe'

Komšić za 'Financial Times': Ostavljanje BiH izvan euroatlanskog prostora najveći je sigurnosni rizik

Front09.11.19, 16:43h

Komšić za 'Financial Times': Ostavljanje BiH izvan euroatlanskog prostora najveći je sigurnosni rizik
Macron je u svom intervjuu iziritirao Bosnu i Hercegovinu, nazivajući je "tempiranom bombom koja otkucava odmah do Hrvatske i suočava se s problemom povratka džihadista"

 

 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na izjave francuskog predsjednika Emmnuela Macrona o BiH kao "tempiranoj bombi", izjavio je za "Financial Times" da BiH "nije imala nikakvih problema s manjim brojem stranih boraca" koji su se vratili u zemlju.

 

Veće zemlje poput Francuske, kako je kazao Komšić, "imaju vlastite probleme s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa".

 

Sigurnosni rizik ostavljanja BiH izvan euroatlanskog prostora i članstva u NATO-u, prema Komšićevom mišljenju, daleko je opasniji po Bosnu i Hercegovinu od povratka džihadista.

 

Macron je u svom intervjuu iziritirao Bosnu i Hercegovinu, nazivajući je "tempiranom bombom koja otkucava odmah do Hrvatske i suočava se s problemom povratka džihadista".

 

Oštri komentari francuskog predsjednika o NATO-u i Balkanu izazvali su razočarenje i u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel kritikovala je "drastične riječi" francuskog čelnika protiv transatlanskog saveza, naglašavajući da "to nije moj stav o saradnji unutar NATO-a".

 

Govoreći nakon susreta s budućom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Merkel je ponovila podršku pristupnim pregovorima s blokom, rekavši da smatra "izuzetno bitnim za naše strateške interese da te zemlje ne gube nadu da bi jednoga dana mogle biti u stanju da de pridruže EU".

 

Proširenje na zapadni Balkan također bi pomoglo bloku da se bavi osjetljivim pitanjem migracije, koje će biti jedna od ključnih tema s kojima se suočava Evropska komisija pod čelništvom von der Leyen, dodala je Merkel.

 

U svom govoru u Berlinu, von der Leyen je izjavila da šefovi vlada članica EU održavaju perspektivu članstva zapadnog Balkana u EU još od 2003. godine.

 

- Argumentacija je tada bila da je perspektiva članstva u bloku sidro za evropsku ideju mira u regiji koja je prije 20 godina bila razdirana krvavim sukobom. A istorijat EU od 1989. dokazuje koliko se isplati kad naša unija otvori srce - kazala je von der Leyen.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još