Vijest odjeknula kao bomba

Austrijski mediji otkrili: Peter Handke ima srpski pasoš, uopšte nije Austrijanac?!

Hronika07.11.19, 13:56h

Austrijski mediji otkrili: Peter Handke ima srpski pasoš, uopšte nije Austrijanac?!
Kako otkrivaju austrijski mediji, on je prihvatio pasoš Savezne Republike Jugoslavije, pa je zakonski izgubio austrijsko državljanstvo

 

Peter Handke koji je nedavno dobio Nobelovu nagradu za književnost, prema pisanju austrijskih medija od 1999. godine ima srpski pasoš, piše Kurir.

 

Kako otkrivaju austrijski mediji, on je prihvatio pasoš Savezne Republike Jugoslavije, pa je zakonski izgubio austrijsko državljanstvo. 


Državljanstvo je primio u ambasadi Srbije u Beču, 15. juna 1999. godine. Miloševićev režim mu se na taj način zahvalio za podržavanje Srba tokom NATO bombardovanja.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije su za "The Intercept" izjavili:

 

- Svako ko dobrovoljno stekne strano državljanstvo uglavnom gubi austrijsko državljanstvo. Da neko ne bi izgubio austrijsko državljanstvo, nepohodno je da podnese zahtjev koji mora biti odobren pismenom odlukom prije sticanja stranog državljanstva.

 

 

Da li je Handke podnio zahtjev za državljanstvo unaprijed, odnosno prije sticanja pasoša SRJ, nije poznato, a austrijski mediji pišu da je "vjerovatnoća za to mala".

 

Slike pasoša postoje na njegovoj onlajn stranici, a možete ih pogledati OVDJE.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika Österreich, nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je provjeru ovog slučaja.


Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podsjeća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera


- Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promijenio odluku - ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.


Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.


"Intercept" navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na "veoma nepreglednom" sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dvije fotografije jugoslovenskog pasoša ovog književnika.

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još