ulaz besplatan

Filmovi u kinu Meeting Point za 30 godina od pada Berlinskog zida

Mediji07.11.19, 13:51h

Filmovi u kinu Meeting Point za 30 godina od pada Berlinskog zida
Projekcije filmova će biti prikazane svakog utorka od 12. novembra do 3. decembra u 20 sati. Ulaz za sve posjetioce je besplatan

 

U organizaciji Ambasade Savezne Republike Njemačke i Goethe-Instituta BiH, u kinu Meeting Point u Sarajevu održat će se program kojim će se obilježiti 30 godina od pada Berlinskog zida. 


Projekcije filmova će biti prikazane svakog utorka od 12. novembra do 3. decembra u 20 sati. Ulaz za sve posjetioce je besplatan. 


U utorak, 12. novembra u 20 sati na programu je film ŽIVOT DRUGIH / DAS LEBEN DER ANDEREN (režija: Florian Henckel von Donnersmarck, 137 min., 2005/2006). U utorak, 19. novembra u 20 sati na programu je film GOOD BYE, LENIN! (režija: Wolfgang Becker, 120 min., 2003); 26. novembra TRAG KAMENJA / SPUR DER STEINE (režija: Frank Beyer, 129 min., 1966), a 3. decembra publika ima priliku pogledati film ALEJA SUNCA / SONNENALLEE (režija: Leander Haußmann, 94 min., 1998/99).

 

 


12. NOV 2019 // 20.00
ŽIVOT DRUGIH / DAS LEBEN DER ANDEREN
(Florian Henckel von Donnersmarck, 137 min., 2005/2006) 


U igranom filmu „Život drugih“, koji je dobio Oscara za najbolji strani film, satnik Štazija Gerd Wiesler dobija naredbu da prati pisca Georga Dreymanna, ali prisluškivanje promijeni i njega samog.


Istočni Berlin 1984. godine: Praćenje i represija posebno nad umjetnicima spadaju u DDR-u u svakodnevnicu. Satnik Štazija Gerd Wiesler dobija naređenje da prisluškuje slavnog dramskog pisca Georga Dreymanna i pronađe inkriminirajući materijal o njemu. Stručnjak za ispitivanje sve dublje uranja u privatni život umjetnika i njegove supruge. Pri tome sve više počinje sumnjati u svoja moralna i ideološka ubjeđenja.  

 

19. NOV 2019 // 20.00
GOOD BYE, LENIN! 
(Wolfgang Becker, 120 min., 2003) 


Berlin (istok) jesen 1989: Majka Alexa Kernera poslije srčanog udara leži u komi, i tako joj promiče pad Zida. U ljeto 1990. budi se iz kome. Doktor upozorava da svako uzbuđenje za pacijenticu može biti kobno po život. Alex pred njom mora da taji kraj SED-države (Jedinstvene socijalističke partije Njemačke). On i njegovi prijatelji zavaravaju bolesnu ženu daljim postojanjem DDR-a; dugo opstaju u toj iluziji sve dok dođe do trenutka da se istina ne može više skrivati. Ova bistra komedija bila je najuspješniji njemački film u 2003. godini.

 

26. NOV // 20.00
TRAG KAMENJA / SPUR DER STEINE
(Frank Beyer, 129 min., 1966) 


Na velikom gradilištu Schkona u borbi za ispunjenje plana i građevinskog materijala sva su sredstva dozvoljena. Vođa brigade Balla i njegovi ljudi imaju potpunu slobodu, pošto se njihov neobičan način rada pokazao kao veoma efikasan. Kada mlada tehničarka Kati i novi partijski sekretar Horrath dođu na gradilište dolazi do konflikata i Balla mora da zauzme stav. I Balla i Horrath su neprilagodivi i mogli bi biti saveznici, ali će se naći na meti onih koji “koče” i “blokiraju”. Dodatna otežavajuća okolnost je i to da se obojica zaljubljuju u Kati. Nakon što se njena trudnoća više ne može sakriti, situacija eskalira.

 

3. DEC 2019 // 20.00
ALEJA SUNCA / SONNENALLEE
(Leander Haußmann, 94 min., 1998/99) 


U filmu „Aleja sunca“ se vraćamo u DDR – ne plačljivo, nego ofenzivno sentimentalno i prilično pretjerano. Radi se o mladim ljudima, zabranjenim pjesmama i plesovima, i o velikoj ljubavi koja će sve promijeniti.


Sedamnaestogodišnji Micha Ehrenreich sa svojim roditeljima i sestrom živi u Aleji sunca, čiji se duži dio nalazi u Neukoellnu (zapadnom Berlinu), a kraći dio ulice je u Treptowu (u istočnom dijelu podijeljenog grada). Micha živi u kratkom dijelu ulice (u istočnom dijelu) i sanja o tome da postane velika pop zvijeda. Politika ga uopšte ne interesuje – on nije ni za ali ni protiv sistema u DDR-u. Ono što on želi – tako se priča kada ste mladi i buntovni – da čitav društveni sistem izvrne “iznutra”. Tu su još i Michaelov pomalo egzistencijalan prijatelj Mario i njihov zajednički drug Wuschel, koji se zbog jedne ploče Rolling Stonsa dovodi u opasnost.

 

(DEPO PORTAL/MR)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!