Kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade za književnost otkrio

Handke o susretu s Jovanom Divjakom u Sarajevu: Stavio mi je šaku pred nos!

Hronika04.11.19, 16:02h

Handke o susretu s Jovanom Divjakom u Sarajevu: Stavio mi je šaku pred nos!
I nisam se samo sastao sa Karadžićem, nego i sa srpskim generalom Jovanom Divjakom, koji se borio na strani muslimana Bosne i Hercegovine, kaže Handke

 

Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, u razgovoru s novinarom Süddeutsche zeitunga objavljenom prije skoro deset godina, otkrio je detalje svog prvog susreta s bivšim liderom SDS-a i predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem pojasnivši da je sastanak na Palama organizovan preko Valentina Inzka, tadašnjeg ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini. Prisjetio se i tadašnjeg susreta s Jovanom Divjakom, generalom Armije Republike BiH, piše N1.

 

Karadžić je u godinama koje su uslijedile, osuđen za genocid i druge zločine, a kako piše ugledni njemački list, do susreta je došlo koncem 1996. godine.

 

Do sastanka je došlo na Palama, kako je navedeno - između raspadajućih objekata od Olimpijskih igara 1984 godine i nakriljvenoj baraci, pod srpskim orlom.

 

“On je bio siva eminencija bosanskih Srba, ali je već postojao nalog za njegovo hapšenje pred Međunardnim sudom pravde”, rekao je tada Handke.

 

“Upoznao sam ga preko Valentina Inzka koji je bio ambasador Austrije u Sarajevu, a sada je Specijalni Predstavnik Evropske Unije za Bosnu. Kod njega sam tih dana i živio, pomogao mi je sa propusnicama. I nisam se samo sastao sa Karadžićem, nego i sa srpskim generalom Jovanom Divjakom, koji se borio na strani muslimana Bosne i Hercegovine. Kada je čuo da sam prije toga bio na Palama, on mi je ljutito stavio šaku pred nos'', prisjetio se Handke u intervjuu iz 2010. godine.

 

Podsjećamo, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

 

Dodjela nagrade izazvala je veliki broj u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još