video/ skandal u porodilištu u banjaluci

Mlada majka tvrdi da ju je doktor pri porodu vrijeđao, psovao joj majku i vukao ruke... On odgovara: Nisam ja Mengele!

Hronika31.10.19, 08:12h

Mlada majka tvrdi da ju je doktor pri porodu vrijeđao, psovao joj majku i vukao ruke... On odgovara: Nisam ja Mengele!
Sve se desilo u petak popodne, kada je Viktorija rađala svoje drugo dijete, a dr Perendija bio dežurni

 

Banjalučanka Viktorija Stupar (19) tvrdi da ju je dr. Vladimir Perendija, usred poroda, psovao i vrijeđao, zatvarao joj usta i trgao ruke, dok dr Perendija tvrdi da to nije tačno i da je njega, na pravdi boga, napala porodiljina majka.


Sve se desilo u petak popodne, kada je Viktorija rađala svoje drugo dijete, a dr Perendija bio dežurni. Danas, nakon četiri dana, od aktera ove priče mirno spava jedino Viktorijin sin, mali Kristijan, zdravo i napredno novorođenče. Mlada majka tvrdi da, čim sklopi oči, sanja surovog doktora i budi se vrišteći. Doktor kaže da mu se smučio i život i profesija i da će tužiti Viktorijinu majku i tetku.

 

– Dočekale su me pred rađaonom i najstrašnije izvrijeđale. To mi je najgroznije iskustvo u višedecenijskoj ljekarskoj karijeri. Ali, mi smo nezaštićeni. Danas-sutra neko može usred bolnice pucati na nas – kaže dr Perendija za Srpskainfo.

 

Priča mlade majke i njene porodice je sasvim drugačija.

 

– Doktor je galamio, psovao mi majku, govorio da sam retardirana, da su svi moji govna i đubrad i da će nas tužiti. Dok sam se ja porađala, on je od mene tražio prezime moje majke, da bi imao podatke za tužbu – priča Viktorija.


Skandal je izbio zbog epiduralne anestezije. Viktorija kaže da se prvi put porodila uz epidural, pa je tako namjeravala i ovog puta. Sve je, tvrdi, unaprijed dogovorila i zakazala dolazak anesteziologa, ali je anesteziolog, koji je već bio tu, vraćen iz sale.

 

 

Doktor odgovara da to nije istina.

 

– Niko mi epdiral nije ni spomenuo. Da jeste, naravno da bih dozvolio; meni ni u džep, ni iz džepa – kaže doktor.

 

Porodilja tvrdi da joj je ljekar dao injekciju “lidola”, od koje je zaspala. Probudila se naglo i osjetila da beba izlazi, a uz nju, tvrdi, nije bilo nikog – nijednog doktora ni babice.


– Uplašila sam se i počela da vičem. Doktor je došao, svojim mi je rukama zatvarao usta, govorio da ne vrištim kao da me neko kolje. Nije mi dao da se za šipke držim kako ja hoću, jer je to, navodno, pogrešno. Toliko mi je vukao ruke da sam mislila da će ih iščupati iz ramena – opisuje Viktorija.

 

Dr Perendija kaže da nikad ne bi učinio tako nešto i da je mladoj majci samo rekao da zatvori usta i da se pravilno drži za šipke, kako bi joj porod bio lakši.

 

– Porod je išao glatko. Sve je bilo gotovo za četiri sata i sve se završilo na najljepši način, bar u rađaoni. Problem je nastao ispred sale – tvrdi dr Perendija.

 

I porodilja kaže da je je horor počeo nakon što je doktor izašao da se vidi s njenom rodbinom. I to je jedini dio priče u kojem se slažu. Porodilja navodi da je pozvala mobilnim telefonom svoju majku i požalila joj se da nije dobila epidural, iako je tako dogovoreno, da se boji i da trpi bolove.

 

 

Dr Perendija kaže da je izašao pred salu, jer ga je zamolila medicinska sestra, tvrdeći da mnogobrojna rodbina mlade žene ispred rađaone galami i napada osoblje.

 

– Kada sam izašao dočekala me je njena majka. Svašta mi je izgovorila: da sam joj uništio dijete, da sam je pustio da se pati i da joj ne dam epidural, da će me tužiti. Rekla mi je: ”Marš, đubre”, a ja sam htio da joj čestitam rođenje unuka – navodi dr Perendija.

 

Viktorijin suprug Vladimir Marković (21) kaže da doktoru nije rekao ni riječi, ali da su porodiljina majka i tetka raspravljale s njim.

 

– Meni je, iskreno, bilo bitno samo da vidim suprugu i bebu, ali mi on to nije dozvolio. Čak je bebu pokrio pelenom kad su je vozili iz sale, da je ne bih vidio. Poslije mi je jedna sestra, takoreći potajno, rekla da se mogu popeti na četvrti sprat i vidjeti ženu i sina, ali da moram ići sam, bez rodbine  – tvrdi Vladimir.

 

Nakon svega, mlada majka tvrdi da je najviše boli to što je u rađaoni bilo mnogo babica, medicinskih sestara i doktora, da su svi gledali kako je doktor maltretira, a da niko nije izustio ni riječi.

 

– Ili se boje doktora, ili nemaju dušu – kaže ona.

 

Na upit Srpskainfo iz pres službe  UKC RS su odgovorili da slučaj nije prijavljen Komisija za prigovore, ali da će, ako pacijentkinja popuni formular za prigovore i potpiše ga punim imenom i prezimenom, “UKC RS istražiti slučaj, te reagovati u skladu s propisima”.

 

Dr  Vlado Đajić, direktor UKC RS, koji je i predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala”, koje se zalaže za povećanje nataliteta u RS, nije odgovorio na naša pitanja u vezi s ovim slučajem, mada je primio poruku novinarke Srpskainfo.

 

Perendija: Nisam ja doktor Mengele


Dr Vladimir Perendija tvrdi da su se na društvenim mrežama, dok je porodilja još bila u rađaoni, pojavile objave njene rodbine, od kojih bi se svakom normalnom čovjeku sledila krv u žilama.

 

– Ništa ja od toga nisam uradio. Pa nisam, pobogu, doktor Mengele, nego ljekar koji nikad nije imao nijedan prigovor od strane pacijenata! Naravno, javnost to ne zna, većina ljudi ono što pročita na Fejsbuku uzme zdravo za gotovo – kaže dr Perendija i tvrdi da je slučaj izneo na stručnom kolegijumu Klinike, jer “nema šta da krije”.

 

(Srpskainfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još