REAGIRANJE NADZORNOG ODBORA JP FCS

Povodom pokušaja Vlade KS da preuzme imovinu Filmskog centra Sarajevo: Udar na kulturnu baštinu i Federacije i države BiH!

Kultura30.10.19, 13:06h

Povodom pokušaja Vlade KS da preuzme imovinu Filmskog centra Sarajevo: Udar na kulturnu baštinu i Federacije i države BiH!
Nadzorni odbor je odlučan u namjeri da sačuva imovinu i kulturno blago preduzeća, te je dao nalog Upravi da preuzme sve zakonom potrebne mjere u zaštiti istog Pozivamo i Vladu Federacije BiH, u ulozi osnivača i Skupštine ovoga javnog preduzeća, da podrži napore Uprave u zaštiti državne imovine

 

 

 

 

Povodom pokušaja preuzimanja imovine Javnog preduzeća „Filmski centar Sarajevo“ d.o.o. od strane Vlade Kantona Sarajevo, Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća obavještava javnost kako se radi o grubom pokušaju nezakonitog preuzimanja zemljišta u vlasništvu JP „Filmski centar Sarajevo“d.o.o.


Istovremeno, radi se imovini u kojoj se nalazi i najveći filmski arhiv u BiH i jedan od najvećih u Evropi, te ovaj pokušaj shvatamo i kao udar na kulturnu baštinu Federacije BiH i BiH.


Nadzorni odbor je odlučan u namjeri da sačuva imovinu i kulturno blago preduzeća, te je dao nalog Upravi da preuzme sve zakonom potrebne mjere u zaštiti istog  Pozivamo i Vladu Federacije BiH, u ulozi osnivača i Skupštine ovoga javnog preduzeća, da podrži napore Uprave u zaštiti državne imovine.


Istovremeno, o ovom slučaju bit će upoznate i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom evropske i svjetske kulturne baštine, budući da su arhiv „Filmskog centra Sarajevo“ i nekadašnji filmski studio Jagomir nesporno njen vrlo važan dio.


Nadzorni odbor daje podršku trenutnoj Upravi preduzeća, koja je tokom 2018-2019. godine, finansijski u potpunosti konsolidirala ovo javno preduzeće, te započela niz aktivnosti sa ciljem očuvanja i promocije filmskog blaga BiH, uključujući i pokretanje filmsko-turističke atrakcije – muzeja „Valter brani Sarajevo“, digitalizacije značajnih djela bh. kinematografije, kao i aktivnosti u zaštiti i pripremanju projekata revitalizacije nekadašnjeg filmskog studija „Jagomir“, navodi se u saopštenju Nadzornog odbora Filmskog centra Sarajevo, koji potpisuje predsjednik Slaven Knezović.

 

fcs-nadzorni-odbor

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!