nezavisni blok u akciji

Najniža plata u BiH treba biti 1.000 KM: Kako stići do ovog iznosa?

Front27.10.19, 15:05h

Najniža plata u BiH treba biti 1.000 KM: Kako stići do ovog iznosa?
Zato je naš poziv Vladi i parlamentarnoj većini, prihvatite prijedlog i paket smanjenja doprinosa uz obavezno povećavanje plate i posebno povećanje minimalne plate radnicima na 1.000 KM i NB-e je spreman podržati takve izmjene - poručio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić

 

 

 

Nezavisni blok smatra da podrška smanjenju doprinosa za poslodavce mora obavezno biti povezana s osiguravanjem veće minimalne plate za radnike i ona mora biti najmanje 1.000 KM u ovom momentu. 


Ovo će biti pristup zastupnika Nezavisnog bloka na sjednici Parlamenta FBiH na kojoj se budu razmatrali ovi zakonski prijedlozi i rješenja.  


“Nova ekonomska politika koju smo prezentirali krajem 2017. godine, kada smo osnovali Nezavisni blok promovirala je principe smanjenja doprinosa i opterećenja cijene rada uz povećanje plata radnicima i to da već u prvoj godini mandata osiguramo podizanje minimalne plate radnika sa 390 KM koliko je sada na 750 KM, a onda do polovine mandata na 1.000 KM. Sada smo u fazi prema polovini mandata, imamo vidljiv problem u zemlji, odlaska ljudi, manjka radne i proizvodne snage i neophodna je ova mjera, ukoliko želimo realne pretpostavke za dalji razvoj. Zato je naš poziv Vladi i parlamentarnoj većini, prihvatite prijedlog i paket smanjenja doprinosa uz obavezno povećavanje plate i posebno povećanje minimalne plate radnicima na 1.000 KM i NB-e je spreman podržati takve izmjene. Ovo je i obaveza Vlade FBiH prema zaključku Parlamenta FBiH s tematske sjednice o poboljšanju ekonomskog ambijenta u našoj zemlji i pozivamo Vladu FBiH da to učini. U protivnom nećemo biti podrška izmjenama koje ne poboljšavaju ionako loš status i poziciju radnika u našoj zemlji” - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka u saopćenju Press službe NB.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!