KAKO DO UJEDINJENJA LJEVICE

SDP BiH sprema se za lokalne izbore: S kim u partnerstvo do 2020. godine?

Front26.10.19, 14:52h

SDP BiH sprema se za lokalne izbore: S kim u partnerstvo do 2020. godine?
Kako je novinarima uoči sjednice potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, na sjednici će biti govora i o nastavku procesa ujedinjenja ljevice u BiH te je najavio da će se razgovarati kako objediniti snage s političkim subjektima koji djeluju na lokalnom nivou, s kojima je prethodno ostvarena komunikacija

 

 

 
Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine razmatrat će danas u Sarajevu na prvoj sjednici novog saziva plan okvirnih aktivnosti za lokalne izbore planirane za 2020. godinu.


Na sjednici bi trebale biti pokrenute aktivnosti na izradi prijedloga koncepta izborne platforme za lokalne izbore, a plan je da SDP s partnerima preuzme odgovornost za značajan broj lokalnih zajednica na narednim izborima kao uvod za isti takav cilj za opće izbore 2022. godine.


Kako je novinarima uoči sjednice potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, na sjednici će biti govora i o nastavku procesa ujedinjenja ljevice u BiH te je najavio da će se razgovarati kako objediniti snage s političkim subjektima koji djeluju na lokalnom nivou, s kojima je prethodno ostvarena komunikacija.


- Razgovarat ćemo i o našem odnosu s drugim strankama takozvanog građanskog bloka - dodao je Magazinović, ponovivši da iz procesa unutrašnje konsolidacije kroz održavanje Kongresa SDP-a i izbora u svim kantonalnim, regionalnim i lokalnim zajednicama stranka prelazi u fazu priprema za predstojeće izbore.


Magazinović je još potvrdio da je u toku rad na pripremama izmjena Izbornog zakona u čemu učestvuju predstavnici većeg broja stranaka uključujući i SDP u saradnji s međunarodnom zajednicom, koji bi trebali, ne sporeći sve ostale aspekte promjene Izbornog zakona, koncentrirati se na regularnost izbora.


- Dosadašnja praksa je pokazala da kada se predloži 20 različitih izmjena onda svako može naći nešto što mu se ne sviđa. Naš je koncept da predložimo jasne i koncizne izmjene Izbornog zakona, a ponajprije uvođenje elektronskog glasanja - istaknuo je.


Mišljenja je da ukoliko se svi koncentriraju na taj aspekt izmjena Izbornog zakona da bi onda to moglo dobiti podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je saglasnost oko toga postojala i u prošlom sazivu parlamenta, a postoji i u ovom mandatu.


Stoga je izrazio stav da sa svima treba razgovarati o tome, a posebno jer postoje pozitivni signali u tom smislu, no sve će zavisiti od deblokade rada parlamenta.


Član Predsjedništva SDP-a Aner Žuljević podvukao je da bez obzira na trenutnu situaciju u državi, ova politička opcija dužna je građanima ponuditi jasnu viziju i platformu razvoja lokalnih zajednica za izbore 2020. godine.


Predsjedništvo SDP-a, kaže, zatražit će danas od Glavnog odbora da podrži lokalnu izbornu strategiju koja će detaljno, nakon što bude urađena, biti prezentirana medijima, a danas će biti predstavljen koncept koji obuhvata ekonomske specifičnosti lokalnih zajednica.


- Zbog trenutne politike na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima i ekonomija trpi posljedice jer su politika i ekonomija kod nas u sistemu spojenih posuda te sve što je na lokalnom nivou dobro urađeno bude narušeno činjenicom da godinu dana nakon izbora nije formirana vlast - pojasnio je.


Svim organizacijama u SDP-u bit će poslan jasan okvirni plan za lokalne izbore koji definira sve neophodne aktivnosti po rokovima i obuhvata sve obaveze koje su dužni izvršiti kada je u pitanju poštovanje Izbornog zakona vezano za kandidature i druge rokove.


Najavio je i da će članovi Glavnog odbora razgovarati i o finansijskoj konsolidaciji SDP-a koja ide u dobrom pravcu te će se u skladu s obavezama u narednom periodu izmiriti sve obaveze, dodajući da neće biti izgubljena niti jedna imovina koju imaju u vlasništvu.


Govoreći o okrupnjavanju BH bloka, Žuljević je kazao da se radi o strateškom opredjeljenju stranke kako bi se ponudila alternativa vladajućem konceptu koji nije uspio oformiti institucije kako bi se realizirala predizborna obećanja.


Radi se o polaznom dokumentu koji će SDP ponuditi partnerima, nakon čega će biti organizirana promocija tog dokumenta kroz strukture svih organizacija koje ga potpišu.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još