čeka se u redu za slikanje s osuđenim zločincem

Šešeljev cirkus na beogradskom Sajmu knjige: Pred štandom 'Velika Srbija' grli đake i govori 'Za mlade četnike fotografija je besplatna...'

Hronika25.10.19, 12:53h

Šešeljev cirkus na beogradskom Sajmu knjige: Pred štandom 'Velika Srbija' grli đake i govori 'Za mlade četnike fotografija je besplatna...'
Red nobelovaca, red beletristike, nešto šunda i haških osuđenika - sastojci su za sada već uobičajene slike Sajma knjiga

 

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i ove godine privlači veliku pažnju na beogradskom Sajmu knjiga.

 

Štand njegove izdavačke kuće "Velika Srbija" ponovo se ističe sa centralne pozicije u najposjećenijoj hali, a najveći dio njegove publike, po svemu sudeći, čine djeca čiji nastavnici odobravaju fotografisanje sa haškim osuđenikom.

 

Red nobelovaca, red beletristike, nešto šunda i haških osuđenika - sastojci su za sada već uobičajene slike Sajma knjiga. Protiv prisustva potonjeg, aktivisti Pokreta slobodnih građana pokrenuli su peticiju, ali su im papire pocijepali simpatizeri radikala.

 

"Nisu uredno prijavili javni skup na kome se prikuplja peticija, to je po zakonu obavezno. A onda su revoltirani građani reagovali pa im to pocijepali", rekao je predsjednik SRS Vojislav Šešelj.

 

Nova verzija kore od banane nije zaplašila direktora izdavačke kuće Klio i člana Predsjedništva Pokreta slobodnih građana. Nastaviće, kaže, da insistira na izmiještanju Šešeljevog štanda sa centralne pozicije, jer se na njemu ne prodaju knjige, već dijele opasne ideje.

 

"Prisustvovao sam sceni u kojoj on grli dva đaka i kaže 'za mlade četnike je besplatno fotografisanje'. Ne bi me to toliko pogodilo da nije riječ o njihovim profesoricama ili nastavnicama i to posmatraju sa dozom divljenja. E vidite, to su posljedice koje mi ne smijemo dozvoliti", kaže direktor izdavačke kuće Klio i član Predsjedništva PSG Zoran Hamović.

 

Najveći dio posjetilaca Šešeljevog štanda zaista su školska djeca, koja čekaju u redu da bi se slikala sa osuđenim zločincem.

 

"Prvo, ja nisam zločinac i da niste sad u službenom svojstvu, ja bih odmah reagovao na primjeren način. Gdje to piše da sam ja zločinac?", navodi Šešelj.

 

N1: Vi ste osuđeni za zločine protiv čovječnosti.

Šešelj: Molim vas, ja nisam zločinac.

 

N1: Vi ste osuđeni za zločine protiv čovječnosti, šta ste onda?

Šešelj: Nije to škola pa da se stiče kvalifikacija.

 

Nije poznato koliko se proda knjiga vulgarnih naziva ili onih među čijim koricama se negiraju ratni zločini, ali najfotografisaniji autor na Sajmu upravo je Šešelj.

 


N1: Jel' vi uživate u medijskoj pažnji na Sajmu knjiga? Više se priča o vama nego o knjigama.

Šešelj: Slušajte, priča se i o meni i o knjigama, a naš štand je svake godine najposjećeniji.

 

Hamović: Niko se ne maši za ono što je takozvana knjiga koja stoji na štandu onoga o kome smo govorili. Mi možemo da dozvolimo knjizi da živi, ali ne možemo da dozvolimo da živi mržnja.

 

Nije Šešelj kriv, dodaje Hamović - krivi su oni koji svakodnevno normalizuju njegovu pojavu. 

 

"Mi imamo upravo takvu jednu populističku politiku koja relativizuje znanja, doprinosi falsifikatima svake vrste i koja umjereno dozvoljava jednu vrstu fašističkog djelovanja, zato što daje priliku da se istaknu oni koji nemaju diplome, a žele da ih imaju, koji idu kraćim putem i koji zaposjedaju društvene položaje bez ikakve supstance da na njima budu djelatni i djelotvorni", smatra Hamović.

 

Ne zalaže se, kaže, za protjerivanje Šešelja sa Sajma, jer je sloboda govora teško izvojevana i mora se njegovati. Zbog upitnog kvaliteta literature koju prodaje, mjesto mu je, smatra Hamović, van centralne hale, jer su zbog "Velike Srbije" za poziciju uskraćeni pojedini tradicionalni izdavači.

 

Nakon prošlogodišnjeg negodovanja dijela izdavača zbog činjenice da "Velika Srbija" zauzima centralno mjesto, u Odboru Sajma naveli su da prisustvo Vojislava Šešelja nije sporno - niti pravno, niti organizaciono, a ni moralno. Ove godine to pitanje nije ni pokrenuto.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!