Nakon naređenja da imenuje Semru Čavaljugu za dekanesu

Rektor Škrijelj: Inspektori su došli u nadzor sa već gotovim rješenjima! Ovo je najcrnja zloupotreba funkcije!

Front22.10.19, 15:01h

Rektor Škrijelj: Inspektori su došli u nadzor sa već gotovim rješenjima! Ovo je najcrnja zloupotreba funkcije!
Podsjetio je da je proces razrješenja koleginice Čavaljuge na sudu, da su se Općinski i Kantonalni sud po njenoj žalbi očitali nenadležnim, a od tih institucija je ona tražila mjeru osiguranja da se vrati na dužnost, a sudovi odbili

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj smatra da je primijenjeni model u radu inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, a koji mu naređuje da imenuje Semru Čavaljugu dekanesom Medicinskog fakulteta UNSA, najcrnja zloupotreba funkcije koja može da bude.

 

Pojasnio je da su dva inspektora 17.o ktobra i 18. oktobra napravila zapisnik, s rokom od četiri dana u toku kojih se Univerzitet treba očitati, a već 20. oktobra su se pojavila rješenja koja su inspektori donijeli.

 

- Dakle dogodilo se da su inspektori došli u inspekcijski nadzor sa već gotovim rješenjima - prvi se inspekor pozvao na rješenje drugog inspektora - kazao je Škrijelj.

 

Stoga će, kazao je, u konsultaciji s pravnicima analizirati ta dva dokumenta, rješenja, i kako je rekao „zatražiti zaštitu kompetentnih institucija BiH, zaštitu od najcrnjeg nasrtaja na autonomiju i pravo Univerziteta da svoje odluke provodi u skladu sa zakonom“ .

 

Podsjetio je da je proces razrješenja koleginice Čavaljuge na sudu, da su se Općinski i Kantonalni sud po njenoj žalbi očitali nenadležnim, a od tih institucija je ona tražila mjeru osiguranja da se vrati na dužnost, a sudovi odbili.

 

Također je podsjetio da je podnio „krivične prijave Tužilaštvu KS protiv koleginice Čavaljuge i saslušan na te okolnosti kao svjedok, očekujem da institucije države urade svoj posao“.

 

- S obzirom da sam kao rektor izložen ozbiljnim ucjenama od inspektora koji to rade po nalogu ministrice obrazovanja KS, iako je znala da je sve ovo predmetom sudskih i tužilačkih odluka, ja ću kao rektor UNSA ponašati se odgovorno i ukoliko zaista budem morao da provedem odluke koje su nezakonite, onda ćemo ih provesti, ali ću tražiti da iza tog čina stane osnivač -  Skupština KS - zaključio je rektor Škrijelj.

 

Skupština KS danas na tematskoj sjednici razmatra Izvještaj o obrazovanju, a rektor je kazao da će u toku sjednice zastupnicima prezentirati rezultate koje UNSA ima i koji su pozitivini, prezentirat će i principe razvoja visokog obrazovanja u BiH, ali i aktuelna dešavanja u vezi s Medicinskim fakultetom UNSA.

 

Zastupnik Damir Marjanović je u izjavi za medije prokomentirao da politika u zadnjih 20 godina nije poštovala akademsku slobodu, a akademska sloboda znači stvoriti uvjete Univerzitetu u Sarajevu da nesmetano funkcionira.

 

- Treba pustiti da UNSA rješava probleme unutar akademskog kruga. Problem s Medicinskim fakultetom nije problem akademske zajednice, nego je problem koji je politika servirala unutar akademske zajednice - zaključio je Marjanović.

 

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još