Počinje skrining HPV tipizacijom

Može i za žene bez zdravstvenog osiguranja: U Sarajevu od danas besplatna pretraga koja može prevenirati rak grlića maternice

Hronika21.10.19, 15:12h

Može i za žene bez zdravstvenog osiguranja: U Sarajevu od danas besplatna pretraga koja može prevenirati rak grlića maternice
Ističe da je za prevenciju vrlo bitno obavljati redovne Papa testove, a kada se ukaže potreba uraditi i HPV tipizaciju

 

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo od danas ponovo, nakon 10 godina, pokreće projekt skrininga karcinoma grlića maternice sa HPV  tipizacijom. Projekt koji u potpunosti finansira Ministarstvo zdravstva KS namijenjen je ženama od 30 do 40 godina koje imaju prebivalište u KS, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

 

Ciljevi projekta su prevencija karcinoma grlića maternice, utvrđivanje stepena prisutnosti HPV među ženama fertilne dobi, te podizanje svijesti o potrebi redovnih godišnjih ginekoloških pregleda.

 

Karcinom grlića maternice je drugi najčešći kancer kod žena u svijetu i može se prevenirati ranim otkrivanjem i liječenjem abnormalnih ćelija koje se javljaju u grliću prije nego što se razviju u rak. Uzročnik je Humani Papilloma Virus (HPV), koji je prisutan kod svih žena kojima je dijagnosticirana bolest.

 

Kako je rekla dr. Belma Goralija, klinički citolog u Zavodu, skrining je namijenjen ženama kod kojih se potvrdi da imaju ili promjene na Papa testu ili HPV inekciju koja persistira.

 

"HPV virusa ima preko 100 identifikovanih vrsta. Međutim, ono što nas u ginekologiji interesuje su virusi visokog rizika koji mogu dovesti do karcinoma grlića maternice. Za razvoj karcinoma grlića maternice potrebno jako dugo vremena. Kada HPV virus uđe u tijelo žene, to može da dovede do prolazne, ali i do persistirajuće infekcije koja rezultira time da se virus ugradi u genom žene, dovede do maligniteta, a ćelije počnu nekontrolisano da se dijele", rekla je Goralija.

 

Navodi da 80% seksualno aktivnih žena u reproduktivnoj dobi dođe u kontakt sa HPV virusom. To, međutim, ne znači da će sve one oboliti od karcinoma.

 

"Najveći broj, čak 90%, spontano će se osloboditi infekcije. Naš fokus je na onih 10% posto žena kod kojih su moguće promjene, da ih  identifikujemo, na vrijeme reagujemo i uklonimo promjene koje se javljaju na ćelijama prije nego što dođe do klinički manifestiranog karcinoma", rekla je Goralija.

 

Ističe da je za prevenciju vrlo bitno obavljati redovne Papa testove, a kada se ukaže potreba uraditi i HPV tipizaciju.

 

"Svjetske smjernice su takve da se ženama ispod 30 godina ne radi HPV tipizacija, jer je velika vjerovatnoća da će biti pozitivne na HPV virus. Ipak, tu se najčešće radi o prolaznoj infekciji", rekla je Goralija i dodala da je ovaj virus, osim genetskih predispozicija, prisutniji kod žena koje ranije stupaju u seksualne odnose, češće mijenjaju partnere i koje ne koriste zaštitu.

 

Ministrica zdravsta KS Amela Sofić pozvala je sve žene iz Kantona da se naruče na pregled, jer ovakvi programi spašavaju živote.

 

"Svjesni smo značaja skrining programa kao dijela savremene medicine. Naša zemlja je u Evropi na začelju kada su ove aktivnosti u pitanju. Pred ovog, planiramo da u narednom periodu povećamo finansiranje skrining programa i za druga najćešća maligna i hronična oboljenja", rekla je ministrica Sofić.

 

Sve žene navedene dobne skupine mogu se naručiti na pregled svakim radnim danom u periodu od 9 do 12 sati na sljedećim lokalitetima:

 

Lokalitet Centar, ul. Josipa Vancaša broj 1, Sarajevo,
Broj telefona: 033/ 560-217
e-mail: [email protected]

 

Lokalitet Novi dispanzerski centar – Otoka, ul. Bulevar Meše Selimovića broj 2, Sarajevo
Broj telefona: 033/657 170
e-mail: [email protected]

 

Lokalitet Ilidža, ul. Mustafe Pintola broj 1, Ilidža
Broj telefona: 033/637 194
e-mail: [email protected]

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!