Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijela prijavu

Kazna za RTRS zbog izvještavanja o zločinu na Kapiji: Žrtve stradale od eksploziva, general Đukić nevin osuđen!

Front18.10.19, 11:17h

Kazna za RTRS zbog izvještavanja o zločinu na Kapiji: Žrtve stradale od eksploziva, general Đukić nevin osuđen!
Analizirajući sporni prilog RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija

 


Regulatorne agencija za komunikacije – RAK je postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje, 30. septembra 2019. izdala rješenje kojim se Radio-televizija Republike Srpska kažnjava  sa 12.000 KM.


Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiju u kome su po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske “žute štampe“ koju predvode  ”Večernje novosti. U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela Radio televizija Republike Srpske, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija.


Analizirajući sporni prilog RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.


Podsjećamo da je ovo druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji, navodi se u saopštenju Fondacije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!