Otkriveni novi detalji o porodici zarobljenoj u podrumu

Kuća strave u Holandiji: Žrtve jedva pričaju, zatvorio ih je komšija... Otkud najstariji sin na društvenim mrežama?!

Hronika17.10.19, 13:56h

Kuća strave u Holandiji: Žrtve jedva pričaju, zatvorio ih je komšija... Otkud najstariji sin na društvenim mrežama?!
Brunner, o kojem se ovih dana pisalo kao o Austrijancu Josefu, pojavit će se na sudu u četvrtak. Prema najnovijim informacijama koje su procurile u medije, članovi obitelji jedva suvislo razgovaraju budući da su devet godina proveli u izolaciji

Austrijski hausmajstor koji je navodno držao šest osoba kao taoce na holandskoj farmi u podrumu devet godina, prije 15-ak godina im je zapravo bio prvi susjed, otkrili su bivši susjedi za medije.

 

Josef Brunner (58) je osumnjičen da je obitelj, uključujući penzionera Geerta van Dorstena i njegovo petero odrasle djece, držao u podrumu na izoliranom imanju jer su ‘čekali kraj svijeta’. Brunner je uhapšen, a kako se doznaje, neke od žrtava uopće još nisu progovorile, piše Daily Mail.

 

Obitelj je otkrivena nakon što je najstariji sin (25) u nedjelju ušao u pivnicu u Ruinerwoldu, stotinjak kilometara sjeverno od Amsterdama, naručio pet piva i zatražio pomoć. Odmah je pozvana policija koja je njegovu braću i sestre u dobi između 18 i 25 godina, zajedno s ocem, pronašla u tajnoj prostoriji skrivenoj iza stubišta.

 

Susjed

 

Sad je bivša susjeda otkrila da je Brunner zapravo bio prvi susjed obitelji kratko vrijeme u mjestu Hasslet.

 

- Većina djece rođena je u ovoj kući. Nisu imali primalju, sve su napravili sami. Kći im je imala rođendan isti dan kad i moja kći. Često su se igrale zajedno, ali samo u dvorištu kuće. Djeca nikad nisu izlazila na cestu ili dolazila k nama u kuću. Često smo ih vidjeli kako se penju na drveće. Nisu pohađali školu u susjedstvu. Međutim, viđala sam ih da svako jutro odlaze s ocem pa sam pretpostavila da idu u školu negdje drugdje - rekla je Sandra Soer.

 

Dodala je da je Brunner u njihovoj ulici živio kratko. Mislila je da poznaje povučenu obitelj van Dorsten prije nego što je uselio kod njih jer su brzo maknuli ogradu koja je dijelila njihova imanja. Međutim, do 2004., prije nego što je Geertu umrla supruga, on je već odselio.

 

- Jedan dan je Geert došao k meni i rekao da mu je žena umrla od raka debelog crijeva. Niko nije znao da je tako bolesna. Niko nije znao ni kad je sahranjena. Ubrzo nakon toga obitelj je odselila, ali su nastavljali plaćati najam za kuću. Jedna od kćeri je ondje neko vrijeme živjela, mislim da je imala 16 godina. No, ubrzo nakon toga došao je neko iz agencije za nekretnine i ispraznio kuću - ispričala je Soer.

 

I Van Dorsten i Brunner voljeli su izrađivati predmete od drva. Van Dorsten je izrađivao igračke, a Brunner kanue. Brunner je u Hasseltu živio samo nekoliko mjeseci, a potom je nestao.

 

- Jako me iznenadilo da su ostali u kontaktu. A još više kad sam čula što se dogodilo Geertu i njegovoj obitelji. Josef nikad nije bio topao i pristupačan, nije bio prijateljski raspoložen. Nikad nije pozdravljao, nikoga. Nikad nije bio u braku, nije imao ni djevojku. Nikad nije odlazio u pivnice ili kafiće, bio je jako tajnovit. Kad su otišli, nisam znala gdje su odselili. Iznenadilo me da su ostali u kontaktu s Josefom. To je strašna i žalosna situacija - opisala je Soer.

 

Geert je imao dućan s igračkama i tokom godina je dosta selio po iznajmljenim lokacijama u mjestu Zwartsluis prije nego što je iznajmio kuću u Ruinerwoldu.

 

Živjeli poput hobita

 

Van Dorstenovi su navodno živjeli poput hobita u podrumu udaljene farme gotovo desetljeće prije nego je tajna izašla na vidjelo nakon što je najstariji sin došao u lokalnu pivnicu i ispričao vlasniku kako mu obitelj živi. Jan Zon van Dorsten (25) je popio pet piva i vlasniku bara Chrisu Westerbeeku sve otkrio.

 

Susjedi sad kažu da im je bilo sumnjivo što je Brunner svaki dan putovao 24 kilometra jer je više puta odlazio do svoje radionice. Daily Mail otkriva da je Brunner ilegalno živio u prikolici smještenoj iza radionice u Meppelu. Na tjednoj je bazi odlazio u lokalni Lidl gdje je kupovao zalihe hrane za cijelu obitelj. Muškarac koji u susjednoj zgradi ima poslovne prostore rekao je:

 

- Poznajem ga oko sedam godina, ali zbilja znam jako malo o njemu. Viđao sam ga svaki dan, ali on bi samo pozdravio. Zadržavao se samo na mjestu na kojem je radio, a vidio sam i prikolicu skrivenu iza radnje. Ne bi mi nikad palo na pamet da ima još jedan dom i da ondje živi još šestero ljudi. Nikad nikoga nije spominjao. Na trenutke sam bio jako znatiželjan oko njegovog života jer se znalo dogoditi da bi kupio primjerice 50 rola toaletnog papira i goleme pakete hrane jednom tjedno i onda ih odvesti nekamo. A živio je kod ureda. Tako da ne mislim da je živio s obitelji - rekao je.

 

Još jedan Brunnerov poznanik, vozač kamiona, rekao je:

 

- Uvijek je bio tajnovit. Nikad ni sa kim nije razgovarao. Došao bi s Volvom do radionice i ondje prenoćio. Niko ga nije poznavao. Ni sa kim nije htio imati kontakta.

 

Zagonetna situacija

 

Brunner, o kojem se ovih dana pisalo kao o Austrijancu Josefu, pojavit će se na sudu u četvrtak. Prema najnovijim informacijama koje su procurile u medije, članovi obitelji jedva suvislo razgovaraju budući da su devet godina proveli u izolaciji.

 

Istražitelji su otkrili da nisu dobro razumjeli žrtve razgovarajući s njima jer im je govor slabo razumljiv. Navodno su spavali i jeli na podu prostorije bez prozora. Unatoč svemu tome, policija je potvrdila da niko nije neuhranjen i da svi izgledaju normalno. Istražitelji priznaju da im još mnogo toga u ovom slučaju nije jasno i još uvijek traže odgovore na ključna pitanja - primjerice, je li Brunner držao obitelj protiv njihove volje.

 

Pretpostavlja se da će se više detalja doznati nakon sudskog saslušanja u četvrtak. Brunner je osumnjičen za oduzimanje slobode i ugrožavanje zdravlja drugih. Susjedi u Ruinerwoldu rekli su da su već i ranije primijetili da je sam renovirao kuću.

 

- Muškarac je posve sam renovirao kuću. Dolazio je s prikolicom i građevnim materijalom. Nikad mi nije bilo jasno kako sve to sam može napraviti - rekao je jedan susjed. Otkrio je i da je Brunner oko imanja imao nadzorne kamere, držao je kapiju zaključanom, a često su ga vidjeli i kako promatra područje dalekozorom. Navodno je tjerao ljude ako bi se previše približili farmi.

 

Brunner je prije 15-ak godina navodno došao u Holandiju, kratko je živio u Hassletu, otvorio radionicu u Meppelu, a pretpostavlja se je iste godine zaključao obitelj u udaljenu kuću. Još se čeka da austrijske vlasti potvrde ovaj vremenski slijed.

 

Pristup internetu?

 

U srijedu su procurile prve fotografije Jana Zona van Dorstena koji je spasio obitelj tražeći pomoć u pivnici. Policija je potvrdila da je Jan živio u malom, zatvorenom prostoru devet godina. No, slučaj je postao zagonetniji kad se u srijedu otkrilo da je Jan od juna imao pristup internetu i bio je aktivan na društvenim mrežama. Tokom tog je vremena uglavnom objavljivao poruke za podizanje ekološke svijesti i općenito fotografije prirode, koja mu očito puno znači. U jednoj od novijih objava javlja da se zaposlio u tvrtci Creconat u mjestu Meppel, udaljenom 6 i pol kilometara od Ruinerwolda. Creconat je pak vezan uz drvnu kompaniju Native Creative Economy, također u Meppelu, a čiji je vlasnik uhapšeni Josef B.

 

Policija je u ponedjeljak pročešljala imanje, no ne zna se tačno što su sve pronašli. Ipak, potvrdili su da niko od Janove obitelji nije bio zaveden u službenim dokumentima te nisu imali prijavljeno prebivalište. Pretpostavlja se da su tako uspjeli ‘proći ispod radara’ sve ove godine.

 

Lokalni su mediji objavili da je Brunner rođen u Beču. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je samo da je Josef uputio zahtjev ambasadi da ga se ne kontaktira u Holandiji i u nekoliko je navrata odbio njihovu pomoć.

 

Vlasnica ‘kuće strave’, u kojoj je Brunner držao zatočenu obitelj, Alida ten Oever rekla je da je najamnina plaćana uredno i da s tim nikad nije bilo problema. Također, nikad nije posumnjala da još neki ljudi žive na farmi.

 

Gradonačelnik Ruinerwolda, Roger de Groot, rekao je na konferenciji za novinare da ni on ni policija nikad nisu vidjeli takvo što. No, dok se istraga ne završi, neće spekulirati ni davati neprovjerene izjave.

 

Policija je potvrdila da Brunner odbija surađivati i ne želi ništa reći.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!