Analitičari Raiffeisen banke odgovaraju

Treba li strahovati od nove recesije u 2019. godini? Dva ključna faktora pokreću ekonomski rast u BiH...

Biznis Klub16.10.19, 11:12h

Treba li strahovati od nove recesije u 2019. godini? Dva ključna faktora pokreću ekonomski rast u BiH...
Industrija i izvoz roba značajno podbacili u 2019., ekonomski rast niži od očekivanog... Očekuje se pozitivan doprinos maloprodaje i turističkog sektora rastu BDP-a u 2019.

 

 


- U prvoj polovini 2019. godine zabilježen je nastavak usporavanja dinamike ekonomskog rasta u BiH koji je počeo još u posljednja dva kvartala prethodne godine. Negativni trendovi u oblastima industrijske proizvodnje i izvoza roba zabilježeni su prvi put od recesijske 2012. godine. U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja koja čini 20% BDP-a pala je za 4,7% u odnosu na isti period prošle godine (yoy). Navedeno je, prije svega, posljedica jednokratnih negativnih efekata zaustavljanja proizvodnje ključnih bh. proizvođača i izvoznika, ali i smanjenja proizvodnje zbog manje potražnje na ključnim evropskim tržištima. Zbog ovih negativnih trendova je i ukupan izvoz roba zabilježio pad za 2,3% na godišnjem nivou - istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.  


Analitičari Raiffeisen banke navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu EUR. Pozitivan doprinos na ekonomski rast će imati nastavak određenih radova na dionicama koridora Vc, značajni regionalni infrastrukturni radovi te snažan rast stanogradnje.


- Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini obzirom da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21% BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine i zabilježiti rast od 1,7% yoy. Domaća potrošnja je podržana rastom neto plata za 4% yoy, značajnim prilivom doznaka stanovništva iz inostranstva te rastom zaduženja i kreditiranja stanovništva kod domaćih banaka - navode analitičari Raiffeisen banke.


Očekivana stopa ekonomskog rasta do kraja 2019. godine je revidirana naniže, na 2,2% u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome su lošiji rezultati u industriji i ukupnom izvozu roba koji su jedan od ključnih pokretača kretanja BDP-a u posljednje četiri godine.


Obzirom na rastuće rizike od globalnog usporavanja na koje ukazuju posljednji podaci s globalnih tržišta te i dalje prisutne eskalacije u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, rizike vezane za Brexit, krizu vezanu za auto i prerađivačku industriju Njemačke, kao i ekonomsku krizu u Italiji došlo je do revidiranja naniže očekivanog rasta BDP-a euro zone i Njemačke kao ključnog trgovinskog partnera BiH. Budući da su vanjsko okruženje i očekivanja za 2020. dodatno pogoršana te da se očekuje dodatni pritisak na izvoz i proizvođače iz BiH očekuje se dodatno usporavanje ekonomije u 2020. na 1,9% yoy.

 

Jedna od vodećih banaka u BiH


Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji.  


Osnovana 1992. godine, danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 100 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke.

Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

 
Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.


Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!