Švedska kraljevska akademija objavila

Banerjee, Duflo i Kremer dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju - priznanje za eksperimentalni pristup ublažavanju siromaštva

Nedjeljni magazin14.10.19, 13:08h

Banerjee, Duflo i Kremer dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju - priznanje za eksperimentalni pristup ublažavanju siromaštva
Laureati primaju medalje na elegantnoj ceremoniji 10. decembra - na godišnjicu Nobelove smrti u 1896. godini

 

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je Abhijitu Banerjeeu, Esther Duflo i Michaelu Kremeru za "njihov eksperimentalni pristup ublažavanju globalnog siromaštva".

 

Švedska kraljevska akademija u ponedjeljak je objavila imena dobitnika nagrade.

 

Nagradu - zvanično poznatu kao Ekonomska nagrada Banke Švedske u sjećanje na Alfreda Nobela -  nije stvorio njen osnivač, ali se smatra da je ona dio paketa Nobelovih nagrada.

 

Nagradu je stvorila Riksbanken, Švedska centralna banka, u 1968., i njen prvi dobitnik proglašen je godinu dana kasnije.

 

Laureati će primiti i novčanu nagradu vrijednu devet miliona kruna, zlatnu medalju i diplomu.

 

Laureati primaju medalje na elegantnoj ceremoniji 10. decembra - na godišnjicu Nobelove smrti u 1896. godini - u Stockholmu, prenosi Assoiated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!