FOTO/ Brutalno ubistvo tinejdžerke koje je šokiralo BiH

Ovo su posljednje snimke Lane Bijedić: Izbrisala profil na Facebooku, vještači se testament

Hronika11.10.19, 17:34h

Ovo su posljednje snimke Lane Bijedić: Izbrisala profil na Facebooku, vještači se testament
Pokušava se doći do podataka iz njenog mobitela, koji je pronađen, ali i drugih korisnih informacija poput Facebook profila koji je prije nekoliko dana izbrisan

 

Lana Bijedić pješačila je gotovo šest kilometara od Gazprom benzinske pumpe na izlazu iz Čapljine do kružnog toka kod Zvirovića, ekskluzivno doznaje Večernji list iz izvora bliskih istrazi.

 

Večernji list donosi njenu posljednju fotografiju s videonadzora u Čapljini i rekonstrukciju slučaja koji je šokirao BiH i regiju nakon što je u rijeci Studenčici, u Studencima kod Ljubuškog, pronađeno tijelo 19-godišnjakinje iz Mostara.

 

Snimljena kako pješači sama

 

Prošle nedjelje, 6. oktobra, prema podacima koje je Večernjak ekskluzivno dobilo, Lana je u 11 sati napustila porodični dom u Sjevernom logoru kod Mostara kazavši majci kako se ide naći s prijateljicom. Međutim, ispostavlja se kako kafe s prijateljicom tog dana nije bilo.

 

U 12 sati i 10 minuta kamere s benzinske pumpe Gazprom na izlazu iz Čapljine snimile su djevojku kako prolazi pored pumpe, pješke, što znači da ju je neko do navedene lokacije morao odvesti, odnosno ne zna se kako je tu došla - ili je stopirala, ili autobusom, ili ju je pak neko dovezao.

 

U 13.30 sati Lana je viđena na kružnom toku kod Zvirovića. Radi se o udaljenosti otprilike pet do šest kilometara koliko je Lana prošla pješačeći na navedenoj ruti. Važno je reći da je snimljena kako pješači sama.

 

lana-bijedic-nadzorna-kamera

 

Drugi važan detalj, kako ekskluzivno doznaje "Večernjak", jest kako je pronađen Lanin testament koji je napisala u januaru ove godine. Trenutno se vještači, kao i svi ostali dokazi koje policija analizira.

 

Pokušava se doći do podataka iz njenog mobitela, koji je pronađen, ali i drugih korisnih informacija poput Facebook profila koji je prije nekoliko dana izbrisan.

 

Mnoga pitanja su otvorena, a policija radi sve na rasvjetljavanju ovog teškog zločina. Doznajemo da na istrazi, i to na nekoliko lokacija i s više timova, radi 24 sata. Šta se dogodilo i ko je Lanu brutalno tukao i gušio, što je potvrdila obdukcija, i tijelo bacio u rijeku, predmet je ove velike istrage u koju su se uključile sve policijske i obavještajne agencije u BiH.

 

Kako doznaje Večernji list, radi se o policijama i agencijama od kantonalne do državne razine - SIPA-i, OSA-i, MUP-u RS-a koji je kolegama u MUP-u ZHK-a stavio na raspolaganje opremu i sve potrebno kako bi što prije došli do počinitelja. Svoju podršku daje i Ambasada SAD-a u BiH. Svima je u cilju da se ovaj slučaj koji je šokirao ovu zemlju razriješi što prije.

 

U Ljubuški su stigli i ronioci iz Tuzle, pretražuju rijeku, odnosno krug od nekoliko stotina metara oko mjesta gdje je pronađeno tijelo kako bi pronašli eventualne predmete koji pripadaju djevojci ili druge dokaze.

 

Jučerašnji dan je obilježio i ispraćaj Lane Bijedić na groblju Sutina u Mostaru, a njemu su prisustvovali brojni građani, prijatelji, kao i Lanini školski kolege. Biranim riječima od Lane su se opraštali paroh Radivoje Krulj, njeni profesori i drugi, koji su na neki način bili povezani s djevojkom i njenom porodicom. Ispraćaju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

 

Nakon ispraćaja kovčeg s Laninim tijelom otišao je put Beograda gdje će danas, prema želji njene majke Nine, biti pokopana.

 

Mnogi su se jučer pitali zašto će se Lana, koja je rođena i živjela u Mostaru, gdje je i majčina porodica, pokopati u Beogradu.

 

Policija čuva teren

 

Paralelno s istragom na terenu, istražuju se i neki navodi ispitanika koji su ostali nedorečeni u cijeloj priči. I jučer je policijska traka i policijsko vozilo koje čuva teren bilo na lokaciji na kojoj je izvršeno ubistvo, a mještani, kao i cjelokupna javnost, očekuju da se slučaj što prije razriješi.

 

Osobito je stravična činjenica da se prije 4 godine na istoj lokaciji dogodilo samoubistvo, i to skokom s avijatičkog mosta, tako da nesretni mladić nije imao šanse preživjeti pad.

 

Ovog puta dogodio se zločin koji je mjestašce dovelo do naslovnica crne hronike, a u kojem je stradala djevojka pred kojom je bio život i koja je prošlog ponedjeljka trebala krenuti na fakultet i početi novo poglavlje u životu. Nažalost, to se nije dogodilo.

 

Otkrivanje ubice i motiva sada je prioritet. Policija još jednom moli i poziva sve građane, posebno s područja grada Čapljine i smjera prema Ljubuškom koji imaju bilo kakvu korisnu informaciju o ovom slučaju, da jave policiji.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook