A BIO MEĐU PET PRVIH

Samsung priznao poraz: Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona gasi i svoju posljednju fabriku u ovoj zemlji...

Biznis Klub06.10.19, 19:39h

Samsung priznao poraz: Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona gasi i svoju posljednju fabriku u ovoj zemlji...
Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona izgubio je kinesko tržište jer su ga na njemu pretekli domaći igrači poput kompanija Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi

 

 

 

Prije samo nekoliko godina, svaki peti telefon prodat u Kini bio je Samsungov. Otada do danas, vremena su se za najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona itekako promijenila, pa je ove sedmice objavio da gasi svoju posljednju tvornicu u ovoj zemlji.


Na svom vrhuncu bila je to najveća Samsungova fabrika u Kini i proizvodila petinu svih pametnih telefona koji su se prodavali u zemlji, objavio je South China Morning Post.


No, udio južnokorejskog giganta na ogromnom kineskom tržištu urušio se, a troškovi rada su porasli.


Fabrika na jugu grada Huizhou zatvara se nakon godina loše prodaje. Udio kompanije na kineskom tržištu neprestano je opadao od kraja 2016., kada je pretrpio snažan pad potražnje zbog krize sa eksplozijom Galaxy Note 7, da bi od prvog tromjesečja ove godine, Samsung činio samo 1% kineskog tržišta pametnih telefona.


Prije krize, bio je jedan od prvih pet proizvođača pametnih telefona u zemlji, a 2013. je držao oko 20% kineskog tržišta.


Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona izgubio je kinesko tržište jer su ga na njemu pretekli domaći igrači poput kompanija Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi koji su svoj udio zgrabili zahvaljujući snažnom portfoliu proizvoda, pristupačnim cijenama, lokaliziranijim ekosistemom usluga i opsežnim prodajnim kanalima, navodi CNN.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!