Ambasador Ivica Dronjić nakon protestne note UN-a upućene BiH

'Iz kabineta ministra sam upozoren da bi svaki naredni kontakt sa medijima mogao rezultirati gubitkom posla'

Front02.10.19, 18:23h

'Iz kabineta ministra sam upozoren da bi svaki naredni kontakt sa medijima mogao rezultirati gubitkom posla'
Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak najoštrije je osudio izjave bivšeg ambasadora naše zemlje pri Ujedinjenim nacijama Ivice Dronjića, koji bi čak mogao ostati bez posla

 

“Po instrukciji iz kabineta ministra, upozoren sam da bi svaki naredni kontakt sa medijima mogao rezultirati gubitkom posla”, kaže za Oslobođenje ambasador Ivica Dronjić, nakon što je iz Ujedinjenih naroda u Ministarstvo vanjskih poslova BiH stigao zahtjev za očitovanje o njegovim izjavama o statusu naše zemlje u ovoj organizaciji.

 

Sredstvo ironije

 

UN je naglasio da pridaje najveći značaj odnosu sa svim državama članicama koji je uspostavljen na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava, te da su Dronjićeve izjave nedopustive.

 

- Naš rejting u UN-u je takav da je naš regionalni koordinator ovdje u Sarajevu iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad, izjava je bivšeg ambasadora Dronjića, iz koje se, osim pokušaja da se negativno predstavi status BiH u UN-u, može iščitati i nipodaštavanje Moldavije kao države.

 

Šef diplomatije Igor Crnadak je oštro osudio izjave bivšeg ambasadora BiH pri UN-u, navodeći da one ugrožavaju napore koje naša država godinama ulaže u saradnju sa ovom najvažnijom međunarodnom političkom organizacijom.

 

- Najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem navode državnog službenika u MIP-u BiH Ivice Dronjića kojima je na uvredljiv i nipodaštavajući način govorio o zemlji iz koje dolazi rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nederi, istakao je šef diplomatije, napomenuvši da izjave koje je “ovaj državni službenik dao u televizijskom intervjuu ne odražavaju stavove MIP-a”.

 

Dronjić za Oslobođenje kaže da mu davanje izjava medijima više nije dozvoljeno, iako je ranije komentarisao svoj nastup u televizijskoj emisiji.

 

- Opaska da nam je “Moldavija postala Zapad”, kao stilsko sredstvo ironije, odnosi se isključivo na geografsku poziciju te zemlje, koja se, kao što znamo, nalazi istočno od BiH, objašnjava.

 

Zbog ovakvih izjava BiH se mora izvinjavati jednoj od najuglednijih organizacija na svijetu, koja je u poboljšanje uslova života u našoj zemlji do sada uložila 250 miliona dolara. Ministarstvo je uputilo zvaničan odgovor na protestnu notu UN-a u kojoj se, kako se ističe, i službeno ogradilo od Dronjićevog nastupa.

 

Neodgovoran potez

 

- Brzim odgovorom na protestnu notu ukazaćemo da ovakav neodgovoran potez jednog državnog službenika ne smije da bude prepreka daljoj saradnji Bosne i Hercegovine sa UN-om u raznim oblastima, te da se nadamo da neće usporiti provođenje brojnih višemilionskih projekata u BiH, napisali su iz Ministarstva.

 

Podsjetimo, Ivica Dronjić je prije sedam mjeseci, po nalogu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, smijenjen sa pozicije ambasadora BiH pri UN-u.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još