Poljuljano glavno uporište zdrave ishrane

Ljekari objavili kontroverzno istraživanje o crvenom mesu i razbjesnili neke kolege: 'To je nemoralno!

Lifestyle01.10.19, 13:07h

Ljekari objavili kontroverzno istraživanje o crvenom mesu i razbjesnili neke kolege: 'To je nemoralno!
Hrana koja se dosad dovodila u povezanost s povećanim oboljenjima od srčanih bolesti i raka, mogla bi tako za ljude biti sasvim sigurna

 

'Ukoliko i postoje zdravstvene koristi od smanjene konzumacije crvenog mesa, one su jako male', zaključak je koji su u ponedjeljak donijeli naučnici u radu objavljenom u Annals of Internal Medicine, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Iako se godinama javnosti napominje kako bi prehrana bazirana na proteinima iz biljnih izvora bila ljudima ne samo prirodnija već i za organizam pogodnija, kao i za okoliš, ova je druga stavka stavljena nedavno u ozbiljnu sumnju. Studije su pokazale kako, naime, modificirana prehrana s vrlo malo ili nimalo crvenog mesa i ne donosi mnoštvo zdravstvenih boljitaka, tako stoji u izvještaju.

 

Hrana koja se dosad dovodila u povezanost s povećanim oboljenjima od srčanih bolesti i raka, mogla bi tako za ljude biti sasvim sigurna. Serija analiza potvrdila je da dosadašnje uporište zdrave prehrane ipak nije bazirano na čvrstim znanstvenim podacima, prenosi danas New York Times.

 

Plusevi prehrane koja se ne bazira na mesu, mogu uistinu biti znatni, ali samo u slučaju kada se proučava veći dio populacije. Za individualca mijenjanje navika jedenja crvenog mesa i ne znači mnogo, stoji u izvještaju.

 

'Tačnost podataka koji upućuju da prehrana bez mesa umanjuje rizik od bolesti, je niska do jako niska', objasnio je Bradley Johnston, epidemiolog na jednom kanadskom univerzitetu i vodeći liječnik na istraživanju.

 

Ova, najnovija analiza, jedna je od najopsežnijih ovakvih analiza ikada pokušanih - njeni bi rezultati mogli stoga utjecati uskoro na buduće preporuke kad je u pitanju zdrava prehrana.

 

No već je po izlasku naišla na otpor. Promptno su reagirale Američka udruga za srčana oboljenja i Američko društvo za oboljele od raka. Obje su organizacije dovele u pitanje rezultate spomenute u studiji, a neki su se čak priupitali i o moralnosti same objave ovako nove studije i svih podataka koje ona donosi.

 

'Neodgovornim i nemoralnim' proglasio je doktor Hu s Harvarda objavljeno istraživanje. Upozorava kako rizici prehrane bazirane na crvenom mesu još uvijek nisu zanemarivi, a novo istraživanje, po njemu, samo ih je svrstalo u kategoriju 'prihvatljivih', piše Slobodna Dalmacija.

 

(Slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!