VIDEO/ POZNATI MUZIČAR IZAZVAO POMETNJU

Svaka čast Marini Abramović, ali zašto niko u Srbiji nije pomenuo izložbu Jusufa Hažifejzovića? I on je svjetski konceptualista...

Kultura30.09.19, 14:30h

Svaka čast Marini Abramović, ali zašto niko u Srbiji nije pomenuo izložbu Jusufa Hažifejzovića? I on je svjetski konceptualista...
Đuričić je sve iznenadio svojim komentarom u kome je potegao pitanje "ignorisanja" nedavne izložbe umjetnika iz Bosne i Hercegovine, također priznatog i nagrađivanog svjetskog konceptualiste

 

 

Događaj broj jedan u Beogradu, ali i u cijeloj Srbiji, ovih dana je velika retrospektivna izložba "Čistač" čuvene svjetske umjetnice Marine Abramović. Tim više, što umjetnica u gradu iz koga je davno otišla gostuje prvi put nakon 44 godine.


Stoga su se u javnosti vodile i polemike o čitavom događaju, njegovom značaju, ali i cijeni... Izložba Marine Abramović, između ostalog, bila je tema i popularne satirične emisije "Dobar, loš, zao" koju godinama uspješno realizuje TV Šabac.


Gost uigranog voditeljskog tandema Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina tim povodom bio je regionalno poznati muzičar Dragoljub Đuričić, porojeklom iz Crne Gore, ali sa dugogodišnjim životnim i radnim stažom u Srbiji, poznat kao bubnjar bendova YU grupa, Leb i sol i Kerber, te kao član pratećih bendova Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića, ali i po svom solo radu.


Đuričić je u najnovijem izdanju emisije "Dobar, loš, zao" na svoj način, vrlo živopisno, komentarisao aktuelnu političku situaciju u Srbiji, poteze Aleksandra Vučića i njegovih bliskih saradnika, dotičući se usporedbe "ludila i genijalnosti", čime se nametnula priča i o izložbi Marine Abramović, kao i o samoj umjetnici.


Međutim, Đuričić je sve iznenadio svojim komentarom u kome je potegao pitanje "ignorisanja" nedavne izložbe umjetnika iz Bosne i Hercegovine, također priznatog i nagrađivanog svjetskog konceptualiste:


- Ludilo je čudno... Uzmite vi sad Marinu Abramović. Njeno ludilo je nevjerovatna pamet. Sa tim ludilom ona obrne stvar u svoju korist na najstrašniji mogući način. Ti velikani poput nje znaju kako će sebi da namjeste poziciju, pa i sa te materijalne tačke koja im je očigledno bitna... Ne sporim umjetnost, ali gledajte, zašto niko u Srbiji nije spomenuo izložbu Jusufa Hadžifejzovića, koji je isto tako jedan od vrhunskih konceptualista svjetskog formata?!


Inače, proslavljeni bh. umjetnik svjetskog glasa Jusuf Hadžifejzović imao je izložbu u Beogradu prije dva mjeseca, a zašto je Đuričić napravio ovo poređenje možete pogledati u priloženom videu... Komentar počinje nakon 60-te minute razgovora.       

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još