POTRAGA ZA GRAĐEVINARIMA

Panika u BiH, za cijene više niko ne pita: Zbog manjka radnika zapošljavaju i penzionere, dnevnice poskupljuju i do 100 KM

Biznis Klub29.09.19, 14:00h

Panika u BiH, za cijene više niko ne pita: Zbog manjka radnika zapošljavaju i penzionere, dnevnice poskupljuju i do 100 KM
Više od godinu dana potrebno je čekati majstore. Već sada dogovaraju se poslovi za naredno ljeto. To je neizbježno

 

 

Da bi nadomjestili manjak radnika te povećane potrebe u građevinarstvu na području lijevčanskih opština, preduzeća su prinuđena na angažovanje penzionera ili prekvalifikaciju prilikom zapošljavanja. Najveće potrebe su za zidarima, tesarima, armiračima, keramičarima, molerima i drugim zanatlijama te fizičkim radnicima, piše Srpskainfo.


- Ovaj problem kod nas je sve izraženiji jer mnogi, najviše mladići, odlaze u inostranstvo zato što tamo mogu više zaraditi nego ovdje. Činjenica je da je to uticalo na cijenu dnevnice kod nas koje su povećane i kreću se od 40 KM za fizičkog radnika do 100 KM za majstore i rukovaoce građevinskim mašinama – naglašavaju vlasnici najvećih građevinskih preduzeća. 


Oni kažu da sada ima mjesta za više od 500 građevinskih radnika u ovom dijelu Republike Srpske.


Karakteristična je pojačana stambena izgradnja koja loše utiče na ovu problematiku, a izvođače radova dovodi i neprilike sa rokovima.


- Posla ima sve više, potražnja za stanovima je sada naglašena ali su radnici za nas nerješiva enigma. Zbog toga smo prinuđeni na angažovanje penzionera koji zadovoljavaju fizičke i druge uslove a posjeduju iskustva i kvalifikacije – pojašnjavaju građevinski preduzetnici u Laktašima i Gradiški gdje su ljetos otvorena brojna gradilišta.


Branko Blagić, porijeklom iz Turbeta kod Travnika i nakon penzionisanja vozi kamion.


– Radim zato što se osjećam sposobnim, zadovoljan sa uslovima pa dokle budem moglo, radiću. Kada moj poslodavac angažuje mlađeg vozača, rado ću mu prepustiti volan i kamion – rekao nam je Blagić.


Marjan Maletić iz Donjih Podgradaca je rukovalac građevinskim mašinama.


- Imam posla na sve strane, ne znam gdje bih prije. Zadovoljan sam platom. Ne planiram nigdje jer sam u životnom dobu kada je teško napustiti svoje mjesto. Da sam mlađi, možda bih drugačije razmišljao ali sada je tako – objašnjava Maletić svoj status i poziciju građevisnkih radnika.


Čekanje godinu i duže


Manjak radnika opterećuje i male investitore koji grade kuće, pomoćne objekte, manje poslovne prostorije i vikednice.


-Više od godinu dana potrebno je čekati majstore. Već sada dogovaraju se poslovi za naredno ljeto. To je neizbježno – požalio nam se Željko Dedić iz Laktaša koji je napokon dočekao početak izgradnje manjih objekata za odmor.


Građevinari Ranko Babić, Đurađ Komljenović, Duško Vujmilović i Kole Đudurović iz Aleksića kod Laktaša kažu da imaju ugovorene poslove za naredne dvije godine.


- Zidari imaju spiskove za posao na nekoliko listova. Za cijene više niko ne pita nego samo za termine i rokove – ističe za Srpskainfo zidar Ranko Babić podsjećajući da su do skora oni tražili posla u selima, a sada je situacija obrnuta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još