Iskustva inkluzije u obrazovnim bh. institucijama

Stigma prema drugačijoj djeci u BiH: Nismo svjesni šta se dešava u školama... Slavko i Emir nisu jedini!

Hronika27.09.19, 22:54h

Stigma prema drugačijoj djeci u BiH: Nismo svjesni šta se dešava u školama... Slavko i Emir nisu jedini!
Cilj okruglog stola je da se identifikuju ključne prepreke za inkluziju, procijeni udaljenost teorije i propisa od primjene istih u praksi, razmijene iskustva između ugroženih porodica, utvrde preporuke za druge roditelje koji već imaju ili strahuju da će u budućnosti imati problem sa nerazumijevanjem obrazovnih institucija, kao i senzibilizira javnost o problemima djece sa poteškoćama u razvoju

 

 


U subotu, 5.oktobra, u Hotelu ‘Holiday’ (sala Vrbas) u Sarajevu, održat će se okrugli sto na temu "Iskustva inkluzije u obrazovnim institucijama u BiH", u trajanju od 11 do 15 sati.


Organizator okruglog stola je Forum za etiku i usklađenost u BiH, a tom prilikom učesnicima će biti predstavljena studija slučaja učenika Slavka iz Rudog i učenika Emira iz Sarajeva, koji su se suočili sa različitim formalno-pravnim preprekama u procesu inkluzije, kao i sa društvenom stigmom i osuđujućim stavovima okruženja prema porodici.


Cilj okruglog stola je da se identifikuju ključne prepreke za inkluziju, procijeni udaljenost teorije i propisa od primjene istih u praksi, razmijene iskustva između ugroženih porodica, utvrde preporuke za druge roditelje koji već imaju ili strahuju da će u budućnosti imati problem sa nerazumijevanjem obrazovnih institucija, kao i senzibilizira javnost o problemima djece sa poteškoćama u razvoju.


Učesnici panela su Nenad Mršević (otac Slavka Mrševića) i Dženana Rustempašić (tetka Emira Đoze), a moderator je Bojan Bajić (javni zastupnik Slavka i Emira).


Pozivaju se svi zainteresirani roditelji i drugi akteri da prisustvuju i uključe se u diskusiju. Učešće na okruglom stolu je slobodno, ali se mole svi zainteresovani da svoje učešće obavezno potvrde na e-mail adresu [email protected] ili brojeve telefona: 065 545 243 i 061 143 510.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!