Direktor KJKP Toplane osuđen za ubistva u ratu

Vlada KS naložila hitnu smjenu Envera Zornića: Moraju se pooštriti provjere kandidata!

Front26.09.19, 14:57h

Vlada KS naložila hitnu smjenu Envera Zornića: Moraju se pooštriti provjere kandidata!
Ministar komunalne privrede Srđan Mandić kazao je da imenovanje direktora komunalnih preduzeća nije u nadležnosti Ministarstva

 

Edin Forto, premijer KS kazao je da su na današnjoj sjednici razmatrali dokumentaciju, odnosno presudu iz 1993. godine kojom je Enver Zornić, direktor KJKP „Toplane- Sarajevo“ d.o.o. osuđen za ubistvo više osoba.

 

„Ova Vlada neće tolerisati nikakve veze sa zločincima, ratnim zločinima, sa bilo kojom vrstom kriminala. Naći ćemo zakonske mogućnosti da se to ne ponavlja“, kazao je Forto  dodavši da je odgoornost Vlade kako će reagovati na propust.

 

„Ovaj incident neće nikako utjecati na rad Vlade KS“, kazao je Forto.  

 

Ministar komunalne privrede Srđan Mandić kazao je da imenovanje direktora komunalnih preduzeća nije u nadležnosti Ministarstva.  

 

„Ministarstvo imenuje Skupštine preduzeća, Skupština imenuje Nadzorni odbor, a NO imaju ingerencije da raspisuju konkursne procedure. Ni Vlada ni Ministarstvo nisu mogli znati niti su se petljali u rad NO. Nisam znao niti sam mogao znati ko će biti izabrana osoba“, kazao je Mandić.  

 

Nakon jučerašnje informacije, kolege iz SDP-a su imale zahtjev da se pokrene procedura, ja sam tražio vanrednu tačku da se uvrsti danas na sjednicu Vlade KS, kazao je Mandić.

 

„Date su obavezujuće upute punomoćnicima Vlade KS u Skupštini preduzeća da sazove vanrednu sjednicu Skupštine sa jednom tačkom da NO u htinoj proceduri i u skladu sa Statutom sazove sjednicu sa ciljem razrješenja direktora KJKP Toplane Sarajevo i takav zaključak je usvojen“, kazao je Mandić.

 

Mandić je imao i lično obraćanje, navodeći da je po nacionalnosti Srbin i da je bio pripadnik Armije RBiH.

 

„Zgražavam se nad činjenicom da sam dijelio prostor s takvom osobom. Da Vlada KS nije poduzela ove korake, ja bih podnio ostavku. Zahvaljujem se cijeloj Vladi. Koristim priliku da se izvinim javnosti, da se izvinim žrtvama stradalim što se uopšte došlo do ovakve situacije. Ja s tom osobom prekidam svaki kontakt, a imaju osobe koje mogu preuzeti sve obaveze“, kazao je Mandić.  

 

Ministar rada i socijalne politike Malik Garibija obratio se u ime SDP BiH koja je i predložila Zornića za direktora.  

 

„Sve su nas zatekle informacije koje su govorile o krivici direktora KJKP Toplane Sarajevo za ubistvo više osoba nebošnjačke nacionalnosti. Dobili smo kopiju cijelog dokumenta, presude iz 1993. godine Vojnog suda, koja pokazuje da postoji odgovornost. Nismo raspolagali s ovakvim informacijama i ranije nisu izašle na vidjelo. Volio bih da su ljudi koji su imali ove informacije i ranije izašli u javnost“, kazao je Garibija.

 

On je istakao da je zatražena hitna smjena Zornića uz poštivanje pravnih procedura.

 

Naloženo je Ministarstvu pravde i uprave da se pojačaju procedure provjere da se više ovako nešto ne desi. Na pitanje novinara da li je bilo upozorenja da je Zornićeva ratna prošlost upitna, premijer Forto odbio je takvu konstataciju.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još