šta osjećaju sudionici parade u podgorici

Najveća Povorka ponosa do sada u Crnoj Gori: 'Strgao sam masku s lica... Osjećao sam se kao da ispuštam sav sram...'

Lifestyle23.09.19, 09:51h

Najveća Povorka ponosa do sada u Crnoj Gori: 'Strgao sam masku s lica... Osjećao sam se kao da ispuštam sav sram...'
Društva su i dalje jako zatvorena i teško prihvaćaju pripadnike LGBTQI populacije


U glavnom gradu Crne gore održana sedma Povorka ponosa LGBTIQ osoba na kojoj je sudjelovao najveći broj učesnika do sada, ali i sa najmanjim osiguranjem. Ovaj puta incidenata nije bilo - piše DW.


Uz zviždaljke i bubnjeve, s pjesmom i plesom na ulicama Podgorice obilježen je sedmi Montenegro Pride. Za stotine sudionika ovo je praznik ljubavi i slobode. Tražili su jednaka prava, život bez diskriminacije, nasilja i straha.

 

„Prošle godine sam na Pride izašao sa maskom na licu jer nisam želio da me netko prepozna", kaže jedan Nikola Ilić, jedan od sudionika. „U jednom trenutku, dok je povorka išla, samo sam strgao masku sa lica i bacio je.  Osjećao sam se kao da ispuštam sav sram i stid koje mi društvo nameće zbog onoga što jesam."

 

Pojedini učesnici su iz straha i danas nosili maske kako ne bi bili prepoznati te potom izloženi podrugivanju ili nasilju. „Ja kao biseksualna žena imam sreću da me moja majka prihvaća, moja porodica i cijelo moje okruženje. Ali ja sam jedan jako rijedak slučaj. Mnogi, mnogi ljudi iz zajednice trpe nasilje i odbacivanje svaki dan.", priča Marija Jovanović iz organizacionog odbora Montenegro pridea.

 

Pomaci nabolje

 

Nekoliko stotina učesnika prošetalo je centrom Podgorice tražeći jednaka prava i dostojanstven život. „Mi Prideom odbijamo da budemo vraćeni u četiri zida. Ohrabrujemo jedni druge i evo današnji Pride je bio najveći ikad", zadovoljno konstatira Danijel Kalezić iz udruge Queer Montenegro.

 

Poštivanje prava LGBTQI zajednice razlikuje se u zemljama zapadnog Balkana. Društva su i dalje jako zatvorena i teško prihvaćaju pripadnike LGBTQI populacije. „Zajedničko je što se ipak i pomalo mijenja na bolje. Ove godine je Sarajevo pride bio jako značajan za cijelu regiju, jer je BiH bila zemlja u kojoj nije bilo Prideova do sada", napominje Kalezić.

 

Prvi pride u Crnoj Gori održan je 2013. kada je došlo do nereda koji su izazvali protivnici skupa. Svi se nadaju da su incidenti na povorkama prošlost na ovim prostorima. „Ovo je borba koja traje i koja će još dugo trajati, ali svake godine imamo promjene koje su ogromne u odnosu na one od prošle godine", kaže Hana Konatar, jedna od ovogodišnjih sudionica.

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook