I Valentin Inzko osudio SDA

Znali su da će takav koncept stvoriti tenzije! Žao mi je što su na kongresu veličali pojedince optužene za zločine!

Front18.09.19, 18:21h

Znali su da će takav koncept stvoriti tenzije! Žao mi je što su na kongresu veličali pojedince optužene za zločine!
- Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru - saopćeno je iz OHR-a

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko osudio je činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.


Navodi se kako "nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije".


Visoki predstavnik, kako se dodaje u saopćenju, želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma koji uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.


- Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru - saopćeno je iz OHR-a.


Visoki predstavnik duboko žali zbog, kako navode iz OHR-a, retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, "kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata". U OHR-u ističu da su takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.


Visoki predstavnik pozvao je sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.


Iz Ureda visokog predstavnika saopćeno je da su nedavno odgovorili na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke, a budući da su neki pogrešno protumačili taj odgovor, visoki predstavnik je želio pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još