Veliko interesovanje za diskusiju u organizaciji Vlade KS

Forto: Šta ćemo sa Skenderijom? Najlakše je srušiti... Imate li vi kakvu ideju?!

Hronika17.09.19, 17:29h

Forto: Šta ćemo sa Skenderijom? Najlakše je srušiti... Imate li vi kakvu ideju?!
Postoji nada da bi se uspješnom revitalizacijom Skenderije stvorio presedan ne samo u prostornoj politici grada Sarajeva gdje bi želje potencijalnih investitora (javnih ili privatnih) bile usmjerene ka potrebama i građana kao korisnika i grada u čijem je urbanom tkivu Skenderija izuzetno bitan dio, kazao je premijer Kantona Sarajevo

 

Vlada veliko interesovanje za panel diskusiju „Novi život Skenderije“, koji je organizirala Vlada Kantona Sarajevo u suradnji sa Kulturno sportskim centrom Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH. Pozivnice su poslane i eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima…i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

 

Diskusija će biti održana u petak 20.09.2019. s početkom u 17:30 u amfiteatru Domu mladih, Skenderija.

 

"Skenderija ima veliko značenje za kolektivnu memoriju građana Sarajeva. Najlakše bi to sve bilo proglasiti zastarjelim konceptom prošlog vremena, neodrživim u moderno doba i srušiti. Uvijek je lakše rušiti. Postoji nada da bi se uspješnom revitalizacijom Skenderije stvorio presedan ne samo u prostornoj politici grada Sarajeva gdje bi želje potencijalnih investitora (javnih ili privatnih) bile usmjerene ka potrebama i građana kao korisnika i grada u čijem je urbanom tkivu Skenderija izuzetno bitan dio", kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

 

Taj pristup bi bio presedan i u širem regionu gdje bi Skenderija mogla ponovo postati primjer radikalno novog, uspješnog pristupa oživljavanju „neperspektivnih“ prostora. Kakve su vaše vizije? Šta bi vi htjeli tu vidjeti? Je li uopće moguće adaptirati Skenderiju na ovaj način?

 

U cjelovečernjem programu Skenderija će biti sagledana sa arhitektonsko-urbanističkog, kulturno-historijskog, ekonomskog, sportskog i kulturnog aspekta.

 

U diskusiji će učestvovati predstavnici Vlade KS, menadžmenta KSC Skenderija te priznati međunarodni i lokalni stručnjaci na polju arhitekture, urbane ekonomije, IT industrije.

 

Cilj prezentacija i diskusije je stvoriti jasan pravac daljeg razvoja KSC Skenderija kroz arhitektonsku intervenciju i programsku revitalizaciju, saopćeno je iz Press službe KS.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još