Vrhovni sud Hrvatske u 'slučaju franak'

Još jedna presuda protiv banaka zbog kredita u švicarskim francima: Kako su klijentima 'podmetnuti' nepošteni ugovori?

Hronika17.09.19, 14:13h

Još jedna presuda protiv banaka zbog kredita u švicarskim francima: Kako su klijentima 'podmetnuti' nepošteni ugovori?
Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke "u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe

 

 

Vrhovni sud Hrvatske presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

 

Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

 

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke "u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo", prenosi Hina.

 

"Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

 

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja", izvijestio je Vrhovni sud.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!