SVE ZBOG NAFTE

Bliski istok na pragu novog rata: Ko sve zvecka oružjem i zašto Saudijci očajnički žele intervenciju SAD-a?!

Front17.09.19, 10:58h

Bliski istok na pragu novog rata: Ko sve zvecka oružjem i zašto Saudijci očajnički žele intervenciju SAD-a?!
Pojedini analitičari već napominju da bi rast cijena nafte, koja bi mogla doseći i 80 dolara ako se šteta u Abkaiku ne sanira unutar nekoliko tjedana, mogao zapravo ići i naruku Saudijcima, koji bi pritom mogli prodati dio svojih zaliha po napuhanim cijenama

 

 

 


Napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji podigao je napetosti na Bliskom istoku na sam rub rata, a značajan pad proizvodnje nafte u toj državi mogao bi dovesti do globalnog ekonomskog potresa, zaključci su brojnih analitičara koji su u ponedjeljak komentirali razvoj događaja.


Najveće otvoreno pitanje napada i bilo je tko je odgovoran za napad. Iako su jemenski Huti još u subotu preuzeli odgovornost za napade, tvrdeći da su izvedeni uz pomoć deset dronova, sve veći broj dužnosnika američke vlade direktno ili indirektno za napade krivi Islamsku Republiku Iran, koja je službeno porekla bilo kakvu odgovornost, piše Jutarnji.hr.


Američki predsjednik Donald Trump isprva nije izravno optužio Iran, nego je na Twitteru samo objavio kako ima “razloga vjerovati da se zna tko je krivac”. No, drugi članovi njegove vlade nisu bili toliko suzdržani. Ministar energetike Rick Perry, govoreći na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, osudio je Iran zbog napada na Saudijsku Arabiju.


Bez okolišanja


- Ovo je bio namjerni napad na globalnu ekonomiju i globalno tržište energije - rekao je Perry i naglasio da Iran “mora odgovarati” za taj napad. I američki državni tajnik Mike Pompeo nije okolišao u dijeljenju optužbi te je optužio Iran za “napad bez presedana na svjetske zalihe energenata”. Kasno u ponedjeljak i sam Trump je izjavio da se čini da Iran stoji iza napada, ali da on želi izbjeći sukob kao i da treba pričekati i biti siguran tko je počinitelj napada.


Iranska strana je porekla bilo kakvu odgovornost za napade, a na Pompeove su riječi odgovorili da su “te besplodne i slijepe optužbe i primjedbe potpuno neshvatljive i beznačajne”. Visoki časnici Iranske revolucionarne garde naglasili su da je Islamska Republika spremna za rat.


- Svi bi trebali znati da su sve američke baze i njihovi nosači zrakoplova u krugu od 2000 kilometara oko Irana unutar dometa naših projektila - izjavio je čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde Amirali Hajizadeh za iransku novinsku agenciju Tasnim.


Prijetnje oružanim sukobom nisu izostale ni s američke strane, pa je tako predsjednik Trump najavio da je SAD “spreman za paljbu”. “Čekamo Kraljevstvo Saudijske Arabije da nam jave za koga misle da je odgovoran i pod kojim uvjetima krećemo dalje”, napisao je Trump.


Na satelitskim snimkama napada na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji vidljivi su tragovi 19 eksplozija. Sigurnosni stručnjaci tvrde da mjesta udara odgovaraju scenariju prema kojem su projektili lansirani iz Irana ili Iraka, a ne iz Jemena. Iračka vlada oštro je odbacila tvrdnje da su napadi lansirani s iračkog teritorija, no u južnim dijelovima te države djeluju skupine militanata koje sponzorira Iran.


Pronađene naprave


Saudijski i američki obavještajci analiziraju nekolicinu eksplozivnih naprava koje, čini se, nisu pogodile svoje ciljeve, a pronađene su sjeverozapadno od naftnih postrojenja. Još nisu poznati detalji o točnoj metodi napada, no jemenski Huti tvrde da je napad izveden upotrebom deset dronova. Navodno je za izradu pojedinog drona potrebno tek 15 tisuća dolara.


Huti su proteklih mjeseci izveli više napada dronovima na civilne zračne luke u Saudijskoj Arabiji, Abu Dhabiju i Dubaiju. Saudijska vlada i njezini zapadni saveznici vjeruju da su Huti do tehnološki naprednih dronova došli uz pomoć Irana, no i Huti i Iran to poriču.


Iako smjer napada ukazuje na to da je najvjerojatnije stigao sa sjevera, iz smjera Irana ili Iraka, stručnjaci za sada ne odbacuju mogućnost da je napad lansiran iz Jemena te je namjerno izveden iz smjera sjevera. No, takva mogućnost čini se najmanje vjerojatnom, ako ni zbog kojeg drugog razloga, onda zato što je velika šansa da bi netko uočio dronove na putu prema iranskom zračnom prostoru.


Šteta na postrojenju Abkaik, najvećem u svijetu, izrazito je značajna. Prema neimenovanim izvorima koje citira Reuters, za sanaciju će biti potrebni tjedni, možda čak i mjeseci. Napadom je ukupan kapacitet prerade sirove nafte u Saudijskoj Arabiji srezan za otprilike polovicu ukupne proizvodnje te države. Radi se o padu globalne proizvodnje od oko 5 posto. Napad je također pogodio Aramco, državnu naftnu kompaniju Saudijske Arabije, baš dok se pripremala za javnu ponudu dionica. Organizacijski problemi nedavno su riješeni smjenom glavnog direktora, a Saudijci su se nadali da će Aramco postići tržišnu vrijednost od oko 2 bilijuna dolara, dvostruko veću od Microsofta koji je trenutno najvrednija tvrtka. Napad na najveće svjetsko postrojenje, u vlasništvu Aramca, poslalo je investitorima ozbiljno upozorenje da se radi o tvrtki čije je poslovanje podložno nepredvidljivim rizicima.


Amortizacija


Iako je smanjenje proizvodnje podiglo svjetske cijene nafte, čime bi se mogli okoristiti drugi najveći proizvođači nafte izvan Bliskog istoka - Sjedinjene Države i Rusija, Saudijska Arabija već je najavila kako će smanjenje proizvodnje amortizirati otpuštanjem dijela svojih naftnih zaliha, a slično je najavio i Trump. Pojedini analitičari već napominju da bi rast cijena nafte, koja bi mogla doseći i 80 dolara ako se šteta u Abkaiku ne sanira unutar nekoliko tjedana, mogao zapravo ići i naruku Saudijcima, koji bi pritom mogli prodati dio svojih zaliha po napuhanim cijenama.


Predsjednik Trump na Twitteru je pokušao umiriti naftno tržište i nahvaliti se, ističući da SAD-u “ne trebaju nafta i plin s Bliskog istoka”, no da će pomoći svojim saveznicima. Izvori iz Trumpova kabineta prošli su tjedan, prije napada, tvrdili da je Trump spreman sjesti za pregovarački stol s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem na otvorenju sjednice UN-a sljedeći tjedan, no Iran je odbacio bilo kakvu mogućnost sastanka.


- Niti je takav plan u našem rasporedu, niti će se nešto takvo dogoditi - rekao je Sajed Abas Musavi, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.


Više detalja te restrospektivu događaja koji su prethodili eskalaciji napetosti, možete čitati ovdje.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još