TVRDE DA RUŠI USTAVNI POREDAK

Ni usvojena nije, a već sve gori: Šta piše u Programskoj deklaraciji SDA koja je digla na noge Srbe i Hrvate u BiH?!

Front13.09.19, 21:11h

Ni usvojena nije, a već sve gori: Šta piše u Programskoj deklaraciji SDA koja je digla na noge Srbe i Hrvate u BiH?!
Obraćajući se danas u Drvaru, Milorad Dodik je izjavio je da najavljeno usvajanje Programske deklaracije SDA predstavlja poruku kojom "oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH"

 

 

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), koji se održava sutra u sarajevskoj Zetri, najavio je, između ostalog, i usvajanje Programske deklaracije kojom će se definisati politička pozicija i politika SDA u narednom periodu. Međutim, ovaj dokument je i prije usvajanja zatalaso bh. javnost, a burne reakcije stižu od strane politčkih predstavnika i Srba i Hrvata. 


Obraćajući se danas u Drvaru, Milorad Dodik je izjavio je da najavljeno usvajanje Programske deklaracije SDA predstavlja poruku kojom "oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH".


- Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta...  To je njihova iluzija, siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat. Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci - da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH, poručio je Dodik. 


No, šta piše u Programskoj deklaraciji SDA?


Između ostalog, navodi se sljedeće: "Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine."


U Deklaraciji se navodi i da će SDA "u prvoj fazi ustavnih reformi podržati amandmanske promjene postojećeg Ustava BiH, koje osiguravaju usklađivanje Ustava s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantirati jednake standarde za sve građane, osiguravanje nadležnosti države u onim segmentima koji su uvjet za priključenje BiH NATO savezu i EU, efikasno funkcioniranje institucija BiH i eliminiranje blokada u njihovom odlučivanju".


Također se ističe i da će se "SDA zalagati za dosljednu implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, posebno navodeći da će insistirati na tome da se do kraja implementiraju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rješenja u oba bh. entiteta".


"Podržavamo ustavnu reformu entiteta FBiH, kojoj je cilj racionalizacija i efikasnije funkcioniranje vlasti. Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podjele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cijele BiH", piše u Deklaraciji.


Navodi se i da je SDA posebno posvećena ostvarenju glavnog cilja - izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji.


Ističe se svjesnost SDA da je "BiH multietnička država koja mora biti uređena po mjeri svih njenih građana i naroda, uvjerenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i trebaju rješavati kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu naše zemlje".


A naglašava se i da SDA "potvrđuje poziciju bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvaćaju njene programske ciljeve".


Između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA ističe "suprotstavljanje propagandi protiv bošnjačkog naroda", poput poznatih propagandnih metoda i lažnih optužbi o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka, te se najavljuje i "borba protiv relativizacije istine i izjednačavanja krivica kada je riječ o agresiji na BiH". 


U Deklaraciji se navodi i sljedeće: "Suprotstavit ćemo se prisutnim tendencijama da se Bošnjaci isključe iz rukovodnih struktura pravosudnih institucija. Posebnu odgovornost za to snosi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH čija je reforma neophodna".


Petnaesti član deklaracije tretira pitanje bosanskohercegovačkog i etničkog identiteta i u njemu se navodi kako bh. identitet nije negiranje etničke pripadnosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, već razvijanje osjećaja pripadnosti državi BiH.


Ovo su samo neki dijelovi Programske deklaracije za čije bi usvajanje sutra trebalo glasati 1.340 delegata ove stranke, ali i koja će tek izazivati reakcije na robusnoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još