uznemirujuće

Ujutro bi povraćala, a stomak je rastao. Mislila je da je trudna. Nakon 12 sedmica saznala je da to nije beba...

Hronika11.09.19, 15:18h

Ujutro bi povraćala, a stomak je rastao. Mislila je da je trudna. Nakon 12 sedmica saznala je da to nije beba...
“Potpuni mol” je kada nema fetusa, “djelomični mol” nastaje kada se fetus počne formirati, ali se ne može razviti u dijete

 

Grace Baker-Padden (23) iz grada Willingtona u Engleskoj bila je vrlo uzbuđena zbog toga što je trudna. Čak četiri kućna testa pokazala su da je trudna, a to je potvrdio i liječnik. No, uskoro je za ovu mladu ženu uslijedio pravi šok jer kada je mislila da se nalazi u 12. tjednu trudnoće, otkrila je da je njezino “dijete” zapravo karcinom koji je tijelo natjerao da oponaša trudnoću, piše Daily Mail, a prenosi Net.hr

 

Britanka i njezin partner Joe Cowling (28) bili su uzbuđeni kada su saznali da će dobiti dijete i sretnu vijest su podijelili s obitelji i prijateljima. Nedugo nakon što je saznala da je trudna, Grace je mislila da svaki dan povraća zbog jutarnjih mučnina. Želudac joj je natekao, no smatrala je da je to zbog trudnoće. Nakon 12 tjedana Grace je primijetila mrlje od krvi i uplašila se da će morati pobaciti. Tada je odjurila u sveučilišnu bolnicu Sjeverni Durham gdje su joj liječnici napravili pregled. Nisu mogli pronaći oblik djeteta, međutim, umjesto toga otkrili su da u ženi raste tumor kojeg je tijelo oponašalo faze trudnoće.

 

Kako se to dogodilo?


Grace je kazala da čim je saznala što se u njezinom tijelu zbiva, da je htjela odmah ukloniti kancerogenu nakupinu iz tijela. Liječnici su potvrdili da je u pitanju molarna trudnoća, poznata i kao gestacijska trofoblastna bolest. Neplodna jajašca implantirala su se u Graceinu maternicu i uzrokovala porast razine hormona. Masa je uklonjena dva dana kasnije nakon što su testovi pokazali da je zloćudna.



Sljedećih šest mjeseci Grace je morala uzimati lijekove za kemoterapiju kako bi pokušala staviti svoje hormone pod kontrolu. Mlada žena kaže da ju je to učinilo umornom i slabom te da joj je kosa počela ispadati. Premda su liječnici rekli da postoji 15 posto šanse da se Britanki ovakva “trudnoća” opet dogodi, par kaže da u budućnosti žele imati djecu te da od te namjere nisu odustali. Naravno, čekat će da se Graceino tijelo stabilizira.

 

Što je molarna trudnoća?


Molarna trudnoća nastaje kada u maternici umjesto zdravog fetusa naraste kvržica abnormalnih stanica. “Potpuni mol” je kada nema fetusa, “djelomični mol” nastaje kada se fetus počne formirati, ali se ne može razviti u dijete. Otprilike jedna od 590 trudnoća u Velikoj Britaniji i jedna od 1000 u SAD-u su molarne.

 

Mnoge žene nemaju simptome i nisu svjesne da imaju molarnu trudnoću do rutinskih pretraga ultrazvukom. Neke žene tada mogu doživjeti vaginalno krvarenje ili tamni iscjedak, tešku jutarnju mučninu, neobično otečen trbuh. Liječenje uključuje uklanjanje abnormalnih stanica usisavanjem, ali i lijekovi također mogu biti potrebni. Za liječenje može biti potrebno i uklanjanje preostalih nenormalnih stanica, koje mogu postati kancerogene.

 

Molarna trudnoća ne utječe na šanse za začeće žene u budućnosti.

 

(Net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!