ajurvedska pravila

Kilogrami, zbogom: Sedam starih pravila prehrane koja garantiraju vitku liniju

Lifestyle05.09.19, 12:56h

Kilogrami, zbogom: Sedam starih pravila prehrane koja garantiraju vitku liniju
Uz pomoć ajurvedskih pravila prehrane možete si olakšati proces mršavljenja i garantirano se riješiti tvrdoglavih kilograma

 

Ayurveda ili "znanost o životu" naziv je za kolekciju znanja o zdravlju i liječenju za koju su zaslužni indijski redovnici koji su prije više od 5000 godina svakodnevno radili na očuvanju svog zdravlja.

 

Uz pomoć ajurvedskih pravila prehrane možete si olakšati proces mršavljenja i garantirano se riješiti tvrdoglavih kilograma.

 

1. Započnite dan vodom i limunom.

O blagodatima ispijanja vode s dodatkom limuna natašte sve se zna. Ayurveda također preporučuje njezino ispijanje uz napomenu kako voda ne smije biti hladna ili topla, nego isključivo sobne temperature.

 

2. Uključite svih šest okusa u glavni obrok.

Ayurveda hranu dijeli na šest okusa: slatko, kiselo, slano, gorko, oporo i trpko. U glavnom obroku tijekom dana trebali biste obuhvatiti namirnice sa svih šest okusa. Tijelo svakodnevno ima potrebu za svih šest okusa, pa na taj način sami sebi osiguravate osjećaj sitosti i nećete imati potrebu za prejedanjem jer ćete se osjećati kao da su vam sve prehrambene potrebe utažene. Osim toga, kombiniranje svih okusa potiče osjećaj zadovoljstva i pokreće probavu.

 

3. Jedite hranu koja vašu došu dovodi u balans.

Ayurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela. Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju. Saznajte koja je vaša doša i pročitajte sve o namirnicama koje vam odgovaraju i koje morate izbjegavati.

 

4. Fokusirajte se na sezonske, svježe i lokalne namirnice.

Svako godišnje doba donosi nam obilje raznolikog voća i povrća u kojem možemo uživati. Ayurveda preporučuje da jedemo sezonski. To znači da u prosincu ne smijemo u trgovini posegnuti za jagodama iz uvoza, nego bismo trebali pričekati sredinu proljeća i mjesec svibanj, kada je njihova sezona. Iako ponekad svi koristimo smrznuto povrće ili voće jer si tako olakšavamo pripremu hrane, većinom bismo ipak trebali jesti svježe namirnice i po mogućnosti lokalne proizvodnje.

 

5. Uključite đumbir u svakodnevnu prehranu.

Čaj od đumbira prije velikih obroka ili komadić đumbira koji samo trebate sažvakati i progutati učinit će čuda za vaš metabolizam i probavu. Poznato je da đumbir pomaže u mršavljenju, eliminira masnoće iz organizma te olakšava i ubrzava probavu.

 

6. Ne zaboravite na začine.

Uvedite u prehranu začine koji pomažu kod mršavljenja poput kurkume, kumina i korijandra. Tako ćete svoju hranu obogatiti okusima i još više uživati u njoj, a istovremeno raditi na tjeranju opasnih masnoća iz organizma.

 

7. Jedite raznovrsno.

Kako biste se osjećali sito i zadovoljno, hrana mora biti avantura. Isti okusi i namirnice u svakodnevnoj prehrani stvaraju monotoniju zbog koje lakše posežete za grickalicama i ostalim nezdravim namirnicama kako biste nadoknadili ono što vam nedostaje. Međutim, to ne možete dobiti iz nezdrave prehrane, nego isključivo iz zdrave i raznovrsne prehrane.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

  
  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!