Šveđanin zaposlen u bh. firmi

U čemu je razlika između Bosanaca i Šveđana: Kad nam Balkanac dođe, dešava se nešto novo...

Lifestyle05.09.19, 11:34h

U čemu je razlika između Bosanaca i Šveđana: Kad nam Balkanac dođe, dešava se nešto novo...
Šveđani bi probali nešto novo, priča nam Tomas, ali ih je teško nagovoriti na mnoge stvari

 

Naš ovosedmični sagovornik je Tomas Falstrom. Šveđanin zaposlen u Plivit Tradeu, s obzirom na to da već godinama radi sa našim ljudima, dobro je upoznat s našim mentalitetom i prehrambenim navikama.

 

- Početkom devedesetih došlo je mnogo Bosanaca. Upoznavali smo se na roditeljskim sastancima, a počeli smo se družiti kada smo počeli raditi zajedno. Tada sam uvidio u čemu leži najveća razliku između Bosanaca i Šveđana - u osjećajima, humoru, temperamentu. Mi, Šveđani smo smireniji, a svi koji dolaze iz Bosne, s Balkana, imaju više energije. Šveđani su tradicionalno zatvoreniji, a vašim dolaskom dešava se nešto novo, priča Tomas, koji do sada nije posjetio našu državu o kojoj je čuo mnogo lijepog, ali, kako kaže, planira ubrzo doći.

 

Šveđani bi probali nešto novo, priča nam Tomas, ali ih je teško nagovoriti na mnoge stvari.

 

- Ono što mi dobijamo iz Bosne i Hrvatske je evropsko, nije nešto egzotično s Tajlanda ili Bliskog istoka. Pokušavam nagovoriti ljude da mijenjaju kečap za ajvar, kaže Falstrom.

 

Od jakog vjetra sa Baltika jedva smo uspjeli snimiti koji kadar u Västerviku. Baltičko more je prebogato kvalitetnom ribom, a našem zemljaku Amiru Softiću posao je da tu ribu prodaje - svježu ili već spremljenu za jelo, u ribarnici ili restoranu.

 

- Ovu radnju sam kupio od jednog Šveđanina, koji je zbog zdravstvenih poteškoća zapustio prostor. Početak je bio težak jer je prostor bio u lošem stanju, ali još jedna stvar otežavala je situaciju, ističe Amir.

 

O čemu je riječ, saznajte u ovosedmičnom videoprilogu...

 

 

(TV1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!