U Beogradu zamijenila Lazara Mirkića

Nova ambasadorica BiH predala akreditivna pisma Vučiću: Ko je Aida Smajić i šta joj je rekao predsjednik Srbije?

Front04.09.19, 15:21h

Nova ambasadorica BiH predala akreditivna pisma Vučiću: Ko je Aida Smajić i šta joj je rekao predsjednik Srbije?
Dvoje sagovornika su razgovarali o konkretnim infrastrukturnim projektima, najavivši da će za oko mjesec dana biti svečano obilježen početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo

 

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novopostavljene ambasadorice Bosne i Hercegovine Aide Smajić i poželio joj dobrodošlicu. Ambasadorka Smajić je prenijela pozdrave trojice članova Predsedništva BiH i njihovo očekivanje da predsjednik Vučić dođe u zvaničnu posjetu.

 

Vučić je izrazio čvrsto opredjeljenje Srbije za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i poštovanje integriteta BiH.

 

"Srbija želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, jer to znači i mir i stabilnost u regionu", istakao je predsjednik Vučić.

 

On je naglasio da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

 

Vučić i ambasadorica Smajić su se saglasili da dvije zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu eurointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji.

 

Dvoje sagovornika su razgovarali o konkretnim infrastrukturnim projektima, najavivši da će za oko mjesec dana biti svečano obilježen početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

 

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je sredinom aprila imenovalo Smajić za ambasadoricu u Beogradu, koja je na toj dužnosti zamijenila Lazara Mirkića.

 

Rođena je 1962. godine u Maglaju gdje je zavšila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon gimnazije upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu na kojem i diplomira 1986. godine.

 

Po zavšetku studija vraća se u rodni grad gdje izvjesno vrijeme radi u lokalnim sredstvima informiranja, Radio Maglaj i list ''Natron'' u istoimenom kombinatu.

 

Nakon prvih višestranačkih, demokratskih izbora Aida Smajić je 1990. godine izabrana za predsjednicu Skupštine Općine Maglaj, na čijem čelu ostaje sve do maja 1994. godine.

 

Dobitnica je Specijalnog priznanja Skupštine Općine Maglaj za izuzetan doprinos u organizovanju naroda za odbranu i političko i civilno rukovođenje u periodu dvostruke agresije na području općine Maglaj.

 

Autorica je knjige 'Mirisna straža Maglaja'.

 

Od 1998. godine živi i radi u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!