Otvoreno pismo Ahmeda Imamovića rektoru Škrijelju

Nisam protiv Danisa Tanovića i Damira Šagolja, već protiv loše prakse na ASU i matrice koja mora da se mijenja!

Kultura02.09.19, 12:27h

Nisam protiv Danisa Tanovića i Damira Šagolja, već protiv loše prakse  na ASU i matrice koja mora da se mijenja!
Ahmed Imamović je višestruko nagrađivani bh. filmski i pozorišni reditelj, između ostalog i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2002. godine (za film "10 minuta"), a u svom pismu pojašnjava razloge zbog kojih traži reakciju i uprave ASU i prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu

 

Nakon što se prethodnih dana u ovdašnjoj javnosti, a povodom pisanja pojedinih bh. medijia, povela rasprava o konkursnoj proceduri na Akademiji scenskih umjetnosti - UNSA, shodno izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu, uslijedile su i brojne, oprečne reakcije.

 

Tim povodom bh. reditelj Ahmed Imamović, koji je i pokrenuo čitav slučaj prvo na ASU, a potom i kod Kantonalne inspekcije, uputio je otvoreno pismo medijima i rektoru UNSA Rifatu Škrijelju.

 

Ahmed Imamović je višestruko nagrađivani bh. filmski i pozorišni reditelj, između ostalog i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2002. godine (za film "10 minuta"), a u svom pismu pojašnjava razloge zbog kojih traži reakciju i uprave ASU i prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu.   

 

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

 

Uvaženi i cijenjeni rektore, poštovani gospodine Škrijelj,


Ponukan vašim medijskim istupom i rečenicoma koja je ujedno naslov teksta u vašoj izjavi: «Ne smijemo razočarati Danisa Tanovića i Damira Šagolja» neodoljivo me podsjeća na naslov sjajnog filma «Spašavanje vojnika Rajana», u režiji slavnog Stivena Spilberga. Međutim, čini se da je naša akademska realnost bliža okolnostima opisanim u Orvelovoj «Životinjskoj farmi». Pa evo i jedno kratko podsjećanje:


"Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih." Sve životinje osim svinja i Napoleonovih pasa morale su više raditi, dobivati manje hrane i neuživati u povlasticama. Jedne noći farma je pretvorena iz Životinjske u Vlastelinsku. Te noći također je došlo do svađe između svinja i ljudi i to je dokazalo da je Napoleon izdao životinje i samo htio veću vlast. "Nije se više znalo tko je svinja, a tko čovjek."


Obraćam vam se s ovim otvorenim pismom, jer su sva moja prethodna obraćanja prema vama ostala bez odgovora, nažalost. Svjedok sam niza nepotpunih ili netačnih informacija koji se o ovom slučaju plasiraju u medije. Pa tako vi, poštovani rektore Škrijelj, u svojoj izjavi navodite da svako osporavanje izbora Danisa i Damira na Akademiji Scenskih Umjetnosti (ASU) nije dobronamjerno, a ja vam odgovaram da sva ova halabuka nije pitanje kako vi to pokušavate plasirati nečije “zlonamjernosti”, već je pitanje vaše bahatosti, a evo i zašto:


Ja Ahmed Imamović, s punim imenom i prezimenom i “bez rukavica”, pokrenuo  sam ovaj slučaj kod Kantonalne inspekcije, ali vi u medijskoj izjavi niste spomenuli da sam prije toga ne jednom, ne dva puta, nego čak tri puta (prvo u usmenom razgovoru sa Sekretarom Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i dva puta se pismeno obratio kako vama, tako i dekanu ASU Pjeru Žalici, kojom prilikom sam pozivao da pokrenete internu reviziju i poništite štetne Odluke koje ste donijeli (PRILOG 1 i PRILOG 2), ali tek nakon evidentnog i bezrazložnog ignoriranja sa vaše strane, odlučio sam slučaj prijaviti nadležnoj Inspekciji KS. (PRILOG 3)


Kažete da bi Danis Tanović i Damir Šagolj mogli predavati na mnogo prestižnijim Univerzitetima i u tome se eto slažemo, ali prešućujete da nigdje drugdje ne bi mogli dobiti neko od nastavno-umjetničkih zvanja: Docent, Vanredni profesor ili Redovni profesor, jer se za navedena zvanja mora imati propisani stepen visoke stručne spreme. Ali u ovom konkretnom tj. njihovom slučaju oni bi mogli i trebaju biti predavači sa zvanjem “Stručnjak iz prakse”, kako to nalažu zakonski propisi i uvjeti koji nisu izmišljeni u Kantonu Sarajevo, nego su preuzeti kao Bolonjski princip.


Dalje navodite kako će se otkloniti proceduralni propust slučajne naravi, ako se dogodio.
Rektore Škrijelj, molim Vas da ne obmanjujte javnost, vi znate dobro da ovdje ima više elemenata, krivičnih djela, odnosno da se ovdje dogodio svjestan čin zloupotrebe službenih položaja i nesavjesnog rada, izdavanja lažnih dokumenata, rješenja, potvrda i sl.


Moje obraćanje prema nadležnoj Inspekciji KS i pokretanje inspekcijskog nadzora nije usmjereno protiv Tanovića i Šagolja koji su u ovim okolnostima isplivali kao najpoznatiji između ostalih čija su imenovanja sporna u procedurama o nostrifikacijama i o ekvivalencijama na ASU UNSA, ali moj cilj jeste pokretanje prijava protiv loše prakse koji dugi niz godina vlada na ASU UNSA, te rušenja takve matrice.


Danis Tanović je dobitnik Oskara i nagrade Europske filmske akademije, Počasnog doktorata UNSA, on je nosilac zvanja Viteza iz reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, te nebrojeno mnogo drugih nagrada i priznanja.


Međutim, da li Danisa Tanovića sve to amnestira od primjene zakona i od činjenice da je pristao na krivotvoreno Uvjerenje o ekvivalenciji?

 
Postavlja se logično pitanje: “Zašto Danis Tanović ne predoči ekvivalenciju u visokoškolsku kvalifikaciju magistar sa svog matičnog Instituta u Belgiji na kome je stekao predbolonjski dokument (za koji je u svojoj izjavi rekao da je 2.000 kopalja iznad UNSA), a potom da navedeni dokument sudski prevodilac prevede na jedan od tri službena jezika u BiH i onda ga fino preda na priznavanje na UNSA?


Tako zakon propisuje za sve ljude, potencijalne kandidate i to je praksa, a niko sa urednim dokumentima koje je potvrdio CIP (Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja) nije imao problem s priznavanjem inostranih dokumenata.
Ali na ASU UNSA je, pak, počinjeno krivično djelo i izdata je ekvivalencija na nematičnom univerzitetu, uz lažne navode da je kandidat diplomirao na ASU UNSA (što nije tačno), a sve to još potvrdila komisija u sastavu: prof.dr. Mersad Čuljević, prof. Admir Glamočak, van.prof. Almir Imširević, van.prof. Amra Bakšić – Čamo, što je dekan Pjer Žalica svojeručno potpisao i aminovao, tako da je ovaj krivotvoreni Izvještaj o provedenom postupku ekvivalencije u konačnici postao pravosnažno Uvjerenje. (Ovo je konstatovila i inspekcija KS, što je u (PRILOG 4). Pitanja koja se u ovakvim slučajevima postavljaju su: “Čiji interes je svjesno i nesavjesno zaobilaženje zakona i njegovih odredbi; Ko je na ovom eklatantnom primjeru nečastivih radnji stekao korist; Da li je opravdan bojazan da je možda primjenjen princip davanja mita kroz neki oblik uzvraćanja usluge ili sticanje neke druge lične koristi…?”


Damir Šagolj je imenovan u zvanje Docent, bez da je dostavio dokaz o završenom prvom ciklusu studija. Ono što je dostavio je potvrda ETF Istočno Sarajevo da je kandidat 1991. godine, bio apsolvent Elektrotehnike na odsjeku Automatika. Začuđuje činjenica da je Šagolj koji je rođen 1971. godine, već sa nepunih dvadeset godina apsolvent na petogodišnjem studiju, te i ako je sve ispite davao u roku, prostom matematičkom radnjom sabiranja, zaključuje se da je elektrotehniku upisao u petnaestoj godini života, a i da jeste tako (ipak je čudnovato), potvrda o statusu apsolventa koju je dostavio prilikom same konkursne procedure za izbor, nije ono što se tražilo predmetnim javnim oglasom, već je eksplicitno navedeno da su kandidati kao ispunjenje zakonskog uslova, dužni dostaviti Diplomu o završenom prvom ciklusu studija, što predstavlja imperativenu normu prije svega.


Koristim ovu priliku da vas ovim putem javno pitam; “Po kom osnovu je priznata master diploma Damira Šagolja od strane komisije koju su sačinjavali: prof.dr. Aida Hodžić, prof.dr. Jasminka Gradaščević – Sijerčić i prof.dr. Milka Maksimović? Kako to da u njihovom izvještaju stoji da ukupan zbroj drugog ciklusa koji je predočen (120 ETCS) sa prethodno fantomski završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja koji nikad nije predočen, u konačnici iznosi 300 ECTS (uz samo jedan pribrojnik, a i djecu u prvom razredu uče da mora biti minimum dva) objasnite nam to, molim vas, jer zbrajanje, tu jednostavnu računsku operaciju, su obavljali redom pobrojani sve sami doktori nauka?” Ovu čudnu matematiku ste potpisali vi rektore, ali ovaj kako vi to nazivate slučajni propust proceduralne naravi kulminira kada isti kandidat aplicira na konkurs ASU u nastavno – umjetničko zvanje  Docent, pa komisija u sastavu: van.prof. Aida Begić Zubčević, van.prof. Erol Zubčević, prof. Zijad Mehić, zanese se i proceduralno propusti da traži zakonom propisani dokaz o završenom prvom ciklusu visokog obrazovanja, i tako dalje, i tako dalje, i pomislio bi čovjek sa punim pravom nakon svega, da je UNSA svjetski prvak u broju proceduralnih propusta.


Dotakli smo se slučaja ova dva kandidata, ali ostaju otvorena pitanja za neka druga, možda ne tako zvučna imena: “Što je sve zakonski propisano, a nije zakonski ispoštovano doći će na red makar i retroaktivno”.


Tako da izjava poslanika u Saboru RH, Ljube Česića Rojsa: “Ko je jamio - jamio!” koja normalnom insanu zvuči simpatično jedino u istoimenoj pjesmi grupe “Zoster”, zasigurno će ostati pusta želja pojedinih na ASU.


Pravni sam laik, ali znam da prikrivanje ili podržavanje nezakonitih radnji ne priliči nekome ko obnaša visoke funkcije koje iz budžeta plaćaju građani, čak što više poznato je svima da takve radnje bez odlaganja podliježu krivičnom postupku.


Vaš dekan Pjer Žalica je u e-mailu na moj upit odgovorio da se ekvivalencija mora provesti na matičnom fakultetu i da je Senat to konačno odobrio poslije dugotrajnog ubjeđivanja, te da je i on sam direktno učestvovao, pa zna kako je sve išlo. (PRILOG 5) Ali sve to znanje nije spriječilo poštovanog i cijenjenog dekana ASU, gosp. Pjera Žalicu da nekoliko dana prije navedenog e-maila izda uvjerenje o ekvivalenciji Danisu Tanoviću kome ASU, trebam li to napominjati, nije matični fakultet.


Tim više zabrinjava i čudi onda da ste nakon naredbi Inspekcije KS o poništenju i vi rektore, a i dekan ASU gosp. Žalica podnijeli žalbu Ministarstvu obrazovanja KS?!


Rektore, zar vi ne presjedavate tim Senatom, zar dekan Žalica nije član Senata, i zar upravo vi na tom Senatu niste usvojili da se ekvivalencija može sprovesti samo na matičnom fakultetu?


Ne znam da li mi se samo čini, ili se vi sada žalite Ministarstvu obrazovanja KS na sprovođenje procedura koje ste upravo vas dojica usvojili? Ovo već prevazilazi matematičke operacije zbrajanja znane samo pojedinim doktorima nauka na UNSA i potpuno ulazi u zamršene algoritme čije tajne su poznate jedino drevnim farizejima, možda izvanzemaljcima i očigledno vama dvojici koji činite apsolutno sve da bi iznašli načine kako bi zaobišli zakon i njegove eksplicitne odredbe ili ga prilagodili sebi čak i ukoliko ste sami prethodno učestvovali u njegovom kreiranju. Ja, kao reditelj, žalim sto Samuel Beckett nije više među živima da se i on jednom istinski začudi apsurdu.


No, iskreno mislim da ste vi, a i pomenuti kandidati moćni u trenutnom rasporedu političkih snaga u KS i zato će možda Ministarstvo obrazovanja udovolji vašoj žalbi i na taj način napravi presedan ili ustupak, te naći način da zaobiđe zakon, ili će skrojiti neki novi, ali u takvom slučaju, zasigurno, ovaj će Kanton biti jedina tačka na Planeti koji će imati posebni “Zakon za poznate” po principu: “Svi smo jednaki, ali neki su jednakiji od drugih”, a vi kreatori ćete nam to predstavljati kao “Zakon za zaslužne građane”, iako svi znamo da je ovdje puno onih zaslužnih koji će nastaviti živjeti u svakodnevnoj borbi za preživljavanje zaboravljenih u svojoj anonimnosti.


Možda vi nećete razočarati Danisa i Damira, ali sigurno ste odavno razočarali svakoga onoga ko je vjerovao da na UNSA nema nepotizma, namještanja konkursa, nezakonitosti i korupcije, kao i zapošljavanja "sve po zakonu" najboljih prijatelja, očeva, majki i sinova, očeva, sinova i snaha; muževa i žena; ljubavnika i ljubavnica, nečijih amidžića, te vojsku poslušnih, kao i onih od kojih se mogu okoristiti vladari Univerziteta.


I možda sam ja naivan što vjerujem da će doći vrijeme kada će u ovoj zemlji: svaka prodavačica prijaviti svog “gazdu”, ako ima lažnu fiskalnu kasu; kada će svaki vozač dostavnog vozila prijaviti svog poslodavca, ako mu daje samo 6 dana godišnjeg odmora, umjesto zakonski minimalno 20 dana godišnjeg odmora; kada će svaki uposlenik marketinške agencije prijaviti, ako ta agencija pere novac preko offshore računa na Gibraltaru.


Da, možda sam ja samo naivan…

 

S poštovanjem,

Ahmed Imamović


P.S.
Uz ovo otvoreno pismo je priložena dokumentacija u pismu navedena kao PRILOG 1 1 od br.1 do br.5, jedino je ime inspektora KS zacrnjeno, ali je vama svakako poznato. Također, rad UNSA treba da je transparentan i nemojte da se krijete iza krinke zaštite ličnih podataka, nego pokažite javnosti te diplome, rješenja, odluke, ovjerene fotokopije, itd, a lične podatke (JMBG, datum rođenja, adrese) uvjek možete zacrniti i učiniti nevidljivim, što je također zakonom ostavljena mogućnost.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još