SVI NAVALILI U DOMOVE ZDRAVLJA

Od sutra počinje haos: Kako će izgledati štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo?!

Hronika01.09.19, 18:38h

Od sutra počinje haos: Kako će izgledati štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo?!
U generalnom štrajku sutra će se naći više od 3.000 zaposlenika, radnika u zdravstvu u KS. Traže povećanje najniže osnovice, no kako su poručili, prije svega ukidanje diskriminacije koja je potvrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nemedicinskom osoblju

 

 

Više od 3.000 radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo sutra stupa u generalni štrajk. Traže povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor. Vlada poručuje u ovom trenutku ove zahtjeve neće moći ispuniti, a pacijenti već danas u nedoumici gdje i koju ljekarsku uslugu će moći dobiti tokom trajanja štrajka.


U dežurnim odjelima Doma zdravlja Omer Maslić u Sarajevu danas, samo u prijepodnevnim satima preko stotinu intervencija. Najava generalnog štrajka koji počinje od sutra natjerala je i one građane čije intervecije nisu bile hitne da iskoriste radnu nedjelju, jer ponedjeljak možda neće biti, javlja N1.


Kako će to sutra izgledati, ko će raditi a ko ne, ni sami zaposlenici u ovom trenutku sa sigurnošću nisu mogli potvrditi. Navodno im je rečeno da će doktori raditi, ali ne i sestre, i nemedicinsko osoblje. Ipak, kako provoditi obaveznu vakcinaciju ako ne rade sestre? A osim vakcinacije obavezan je i rad porodične medicine.


U generalnom štrajku sutra će se naći više od 3.000 zaposlenika, radnika u zdravstvu u KS. Traže povećanje najniže osnovice, no kako su poručili, prije svega ukidanje diskriminacije koja je potvrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nemedicinskom osoblju.


Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi i otvaranje novih pregovora u martu naredne godine


Od svojih zahtijeva radnici ovaj put neće odustati jer, kako su poručili, traže ono što je dogovoreno još prije tri godine.


Osim Kantona Sarajevo, generalni štrajk doktora medicine i stomatologije najavljen je i u HNK od 10. septembra. Ugovorom koji prošle godine potpisan s kantonalnom vladom predviđeno je povećanje plaća za 0,3 posto u tri etape. Od 1. jula trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta, no do toga nije došlo u pojedinim zdravstvenim ustanovama.


U ustanovama do kojih ne dođe do isplaćivanja plata prema novom kolektivnom ugovoru biće organiziran generalni štrajk. Ostale će biti u štrajku solidarnosti, po dva sata dnevno. 


Vije detalja saznajte OVDJE, u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još